Avagy „karbantartási tanácsok” az ünnepek alatt is

Karácsony alkalmával jobbnál jobb, finomabbnál finomabb falatok kerülnek terítékre, ilyenkor sokszor engedve a csábításnak az előtte lévő hetek-hónapok alatt vérrel-verejtékkel leadott kilók is könnyebben szaladnak vissza, miután újévi fogadalomként kezdhetünk mindent elölről. De, hogy ne mondjunk le az ünnepi menü nyújtotta házias és ínyenc ételekről, iktassunk be némi fizikai igénybevételt, ha már nagyon furdal a lelkiismeretünk a sokadik mákos bejgli után.

  • Ne ódzkodjunk a kinti levegőtől: A karácsony körüli időjárás-előrejelzések szerint nem lesz fehér karácsony, illetve kifejezetten enyhe idő lesz az ilyenkor megszokotthoz képest, így egy frissítő reggeli futás igazi felfrissülésként hathat. Átmozgatjuk tagjainkat, érzékszerveinket kitisztítjuk a frissen sült bejgli, és kavargó halászlé illatáradatától. És ha nem így gondolnák, ITT egy élménybeszámolónk egy reggeli – igaz, hogy nem téli, hanem őszi – futás alkalmával.
  • Végezzünk fenék-gyakorlatokat: Sokunk hajlamos a kikerekedésre, karácsony alkalmával családunk körében észre sem vesszük az általunk elfogyasztott étel mennyiség testünkre, és különösen fenekünkre gyakorolt hatását. Éppen ezért célszerű lehet minden nap néhány percet szentelni fenekünk karbantartására is. A különféle gyakorlat-fajtákat ITT találod meg.
  • A legjobb felszerelésünk saját testünk: Mikor elhatározzuk magunkat, hogy ’én most igenis elmegyek futni egyet’, az erre való hajlandóságunk egyenes arányban van a kinti időjárással. Ugyanis nyomban lelohad elhatározásunk a hőmérőbe fagyott higany látványától. De mit lehet ilyenkor tenni? Természetesen az otthon melegében is vannak nagyon sokrétű és hatásfokú gyakorlatok, melyeket két ajándék kibontása között nyugodt szívvel elvégezhetünk. ITT megtalálsz néhányat!
  • Igyunk sok folyadékot: A karácsonyi puncs, vagy pezsgő mellé időnként ne feledkezzünk meg víz, ásványvíz fogyasztásáról sem, lényeges a táplálék felszívódásában, a salaktalanítási folyamatokban, így ha nem akarjuk telt érzéssel megkezdeni a következő fogást, napi 3-4 liter víz mindenképpen ajánlott. És, hogy még miért fontos a rendszeres napi vízfogyasztás ITT találsz egy kis ismertetőt!
  • Ne mellőzzük az egészséges ételeket sem: Ünnepek alkalmával – bár igazából az év minden szakában is – szeretjük a finom ételeket, amik általában nem mindig könnyűek szervezetünk számára. Ezért olyan ételeket is fogyasszunk, melyek magasa hatóanyag-tartalommal is rendelkeznek, pl. a zöldségek, gyümölcsök, a rizs, és különféle korpás készítmények.

Karácsonyi menü ihlette kedvenceink, a karcsúsítás és az alakformálás: