Legjobb fenékgyakorlatok

Minden ember, de különösen a nők számára kiemelten fontos fenekük formája, alakja, feszessége, melyet néhány egyszerű gyakorlattal, akár otthon is könnyen fejleszthetnek. A formás fenék nemcsak esztétikai szempontoknak tesz eleget, hanem egyéb funkciói is vannak: az egyenes testtartás biztosítása. Mivel a fenékizom testünk legnagyobb izma, a legalapvetőbb mozgásforma, a járás elengedhetetlen feltétele az erős nagy farizom.

Éppen ezért vegyünk sorba néhány egyszerű gyakorlatot farizmunk fejlesztésére:

  • Híd: Feküdjünk hanyattfekvésben térdhajlítással, a karok a test mellett, míg a tenyér lefelé nézzen. A lábfejek és a térdek legyenek szorosan összezárva, ezután a farizom megfeszítésével emeljük ki a csípőnket annyira, amennyire csak tudjuk, majd a lehető legtovább próbáljuk meg ezt a testhelyzetet kitartani – 4-5 perc. Mindvégig figyeljünk arra, hogy a csípő a statikus helyzet alatt ne ereszkedjen lejjebb.

Nehezítésként 3 perc kitartás után kiemelhetjük egyik lábunkat, majd 1 percig tartsuk nyújtva. a térdek maradjanak mindvégig összezárva. 1 perc elteltével ismételjük meg a nehezítő gyakorlatot a másik lábbal is.

  • Farizom-erősítés térdelőtámaszban: Térdelőtámaszban történő elhelyezkedés után, fenekünket enyhén billentsük magunk alá, majd emeljük fel egyik lábunkat és emelgessük hátrafelé, optimális az egy sorozat alatti 45-50 lábemelgetés, majd ismételjük meg ezt a másik lábunkkal is. Gyakorlat végzése közben ügyeljünk, hogy ne essen be a derekunk, illetve ne vigyük át a teljes testsúlyt arra a lábra, amelyre támaszkodunk, illetve az emelő lábunkat hajlítsuk derékszögbe.
  • Lábemelés fekve: Feküdjünk hasra, karok lehetnek oldalsó középtartásban, vagy tarkóra tartásban, de testünk mellet is elhelyezkedhetnek, majd egyik lábunkkal végezzünk nyújtva lábemeléseket. Nehezítésként egy padra vagy székre is feltámaszkodhatunk, ilyenkor a lényeg hogy a lábnak ne legyen alátámasztási pontja. Húzzuk hátrafelé a lábunkat a csípő magasságába a farizmunkat összeszorítva, majd 10 másodpercig tartsuk meg ezt a pozíciót. Majd ismételjük meg a gyakorlatot 15-20 alkalommal.
  • Guggolás oldalra lépegetéssel: Rögzítsünk egy gumiszalagot a combok köré, majd álljunk csípőszélességben, és guggoljunk le olyan mélyre, amennyire csak tudunk. Lépjünk ki egyet jobbra a jobb lábunkkal, a ballal meg közelítsünk szintén kilépéssel a jobb lábunk felé kiinduló helyzetig. Ismételjük meg mindkét oldalra a gyakorlatot. Ha azt akarjuk, hogy hatásos legyen a gyakorlat derékszögnél mélyebbre guggoljunk.
  • Kitörés: Az egyik leghatékonyabb fenékformáló gyakorlat, erősíti a nagy farizmokat, a kis- és középfarizmokat, combhajlító izmokat. Alapállásból egyik lábunkkal kitörünk előre, behúzott hassal és egyenes testtel. Menjünk minél mélyebbre, olyannyira, hogy próbáljuk meg térdünkkel megérinteni a talajt. Sokféleképpen végrehajtható gyakorlat, végezhetjük előre, hátra, lépegetéssel, vagy akár szökdelve is. Mindkét lábbal ismételjük meg a gyakorlatot 20 alkalommal.
  • Guggolás fél lábon: Kissé nehéz gyakorlatnak tűnhet, ám kitartó munkával igen hatékonyan képes formálni fenekünket. Gyakorlat során álljunk 30 cm-re egy széktől, emeljük fel jobb lábunkat és fogjuk meg a lábfejet. Az egyensúlyi helyzet megtalálása után, próbáljunk meg leguggolni a bal lábbal, majd vissza kiinduló helyzetbe. Ismételjük meg a gyakorlatot mindkét lábbal 4-8 alkalommal.
  • Kötelező nyújtás: Mindenképpen szükséges erősítő gyakorlatok utáni nyújtás és lazítás, mert rövidülésre hajlamosak, a laza izom sokkal szebb és terhelhetőbb, mint a merev izomzat.

Edzés után tested formálásában legyen segítségedre néhány kedvencünk:
Slim Cellu Corrector Alakformáló termékcsaládja