MIÉRT IGYUNK SOK VIZET?

Mindenekelőtt néhány érdekes adat a víz szerepéről életünkben és szervezetünk működésében:

 • Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi!
 • A felnőttek testének kb. 65-70%-a víz – egy 80 kg súlyú felnőtt férfi szervezete 54 liter vizet tartalmaz!
 • Az agy 78%-a víz!
 • A vér 86%-a víz!
 • A szív 77%-a víz!
 • Az izmok 70%a víz!

Csakúgy, mint levegő nélkül, éppúgy víz nélkül sem élnénk túl sokáig, létfontosságú a mindennapi megfelelő mennyiségű víz-utánpótlás szervezetünkbe, ugyanis a fent említett szerveink optimális működéséhez elengedhetetlen az a napi körülbelüli 3 liter víz, amit – nincs mese – meg kell innunk!

A víz élettana

Fiziológiai szempontból nélkülözhetetlen a víz szervezetünk optimális működéséhez, mivel valamennyi szervünk- és szervrendszerünk működésének alapja. Biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét, szabályozza a vérnyomást, elősegíti a tápanyagok felszívódását, a salaktalanítást, illetve stabilizálja belső hőmérsékletünket és ez még csak a jéghegy csúcsa.

A víz bevitele akaratlagos folyamat, megfogunk egy pohár vizet és jólesően megisszuk. Felhasználása azonban már akaratlan folyamatok eredménye, ami általában idegi és hormonális szabályozások eredménye. A napi vízfelvétel és vízleadás egyensúlyban van egymással, tehát közel azonos vízmennyiség kerül be és ürül ki szervezetünkből egy átlagos nap, hozzávetőleg 2,5 liter. Ennyi víz távozik szervezetünkből a mindennapi lélegzéssel, emésztéssel, kiválasztással és verejtékezéssel. A bevitel fele táplálékokkal, míg a másik fele pedig víz formájában kerül be szervezetünkbe.

Táplálék vagy folyadék?

Érdekesség, hogy az emberi szervezet sokkal inkább képes tartósan ellenállni a táplálék hiánya okozta fizikai és mentális állapotoknak, azonban már más a helyzet, ha esetleg nem jutunk 1-2 napig vízhez! Étel nélkül több hétig is képes életben maradni az ember, akár 50 napig is! A víz megvonása már 4-5 nap – nagyon jó egészségi állapot esetén akár egy hét – alatt is végzetes lehet! Szomjazás ideje alatt a szervezet először az izmokból vonja el a vizet, ami az izmok fokozott ingerlékenységével, fájdalmas izomgörcsökkel járhat.

De hogyan is használódik fel szervezetünkben?

A testünkbe került folyadék szinte egész szervezetünket bejárja. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik, de előtte még átmenetileg tárolódva a szövetekben és a szervekben, leadja a benne oldott anyagokat. Igazából ekkor válik lényegessé élettani szerepe, ugyanis a körforgása során felveszi, és viszi tovább az anyagcseretermékeket, méregtelenítve ezzel a szervezetet.

Fontos, hogy milyen vizet igyunk?

Természetesen igen, hiszen az emberi fogyasztásra szánt vizek többféle kategóriáját tudjuk megkülönböztetni:

 • Természetes ásványvíz: Nemcsak oltja a szomjat, de számos fiziológiai tényező miatt is ajánlatos ivóvíz-féle. Literenként legalább 1000 mg oldott sót, továbbá fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz, a szervezet számára könnyen beépíthető és feldolgozható formában.
 • Gyógyvíz: Orvosilag bizonyítottan gyógyhatással rendelkező ásványvíz, lehetnek hidegek, melegek, alkalmazható fürdésre és ivásra egyaránt, azonban megjegyezendő, hogy napi rendszerességgel nem ajánlatos a fogyasztásuk!
 • Csapvíz: Földalatti, felszíni, vagy forrásvíz, melyet mielőtt a vezetékbe kerülne, alapos szűréssel és tisztítással készítenek elő.
 • Szikvíz: Szódavíz más szóval, szénsavval telített, bakteriológiailag és kémiailag kifogástalan ivóvíz. Érdekessége, hogy feltalálója, Jedlik Ányos miatt hungarikumnak tekinthető.

Következmények vízveszteség esetén:

 • A vér viszkozitása megváltozik – besűrűsödik a vér!
 • Káliumkoncentráltság nő, vagyis szomjúságérzet alakul ki!
 • A szomjúságérzet körülbelül a testtömeg 1%-ának, 3/4 liter víz hiányát jelzi!
 • A pulzus emelkedik!
 • Mivel a szívnek percenként többet kell ütnie, a sűrűbb vért fogja az izmokhoz tovább pumpálni!
 • Számos nyomelem és ásványi anyag fog a szervezetből távozni!
 • Továbbá dehidratált állapotban jellemző: száraz nyelv, aláárkolt szemek, hűvös végtagok, sápadt bőr és csökkent vizeletmennyiség!

Mindenképpen jó, ha napjában megfelelő vízmennyiséget viszel be a szervezetedbe, de hidratációdat kiegészítheted kedvenceink közül néhány termékkel is, hiszen a bőr esetében a belső hidratálás mellett fontos a külső is: