Avagy miért más egy száraz finn szauna és egy páradús gőz szauna?

Fürdőkultúránk meghatározó tevékenysége a szaunázás, igazi közösségi tevékenység, mely egyaránt feltölt lelkileg, szellemileg és fizikailag is. Nincs is annál jobb érzés, mikor a hosszas szaunázás után lehűtjük felhevült testünket egy hideg vizes medencében, de ugyanúgy fordítva is igaz, mikor a hűvös levegőből betérve azonnal éreztetni engedi jótékony hatását.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a szaunák általános fiziológiai hatásairól, de ezen túlmenően most egy kicsit az egyes szauna típusokat, és azok jellegzetességeit, testünkre, szervezetünkre gyakorolt hatásait szeretnénk közelebbről megvizsgálni.

Finn szauna

Igazi magával ragadó élményt nyújt körülbelül 80-90 Celsius fokos hőmérsékletével, mely aktiválja a szervezet védekező- és hűtő mechanizmusát, az izzadást. Jellegzetessége, hogy a levegőt egy kályha melegíti fel, melynek hője nem jár hosszantartó kellemetlen érzéssel, ugyanis a levegő páratartalma nagyon alacsony, körülbelül 10%, éppen ezért csak az az 1-2 másodperc okozhat némi rossz érzést, amíg a kinti levegőből bemegyünk a szauna szobába.

A finn szaunában a felforrósodott levegő melegít, először bőrünket, majd utána hatol szervezetünk belseje felé, amit a légzés is felgyorsít, mivel a forró levegő jobban átjárja a tüdőt. Ez a hatás a különböző illőolajok segítségével fokozható. Jellemző még a padok elhelyezése, ugyanis általában két sorban helyezkednek el, ami egy fenti és egy lenti padrészből áll, mivel az alsó sorban alacsonyabb a hőmérséklet, kezdőknek mindenképpen ajánlatos ebben a padsorban elkezdeni a szaunázást.

A rengeteg pozitívuma ellenére magas vérnyomásban, visszérbetegségben szenvedőknek nem ajánlatos!

Orosz szauna, a „banja”

Az orosz szaunában hagyományosan fatüzelésű kályhával fűtenek, melyre rendszeres időközönként aromaterápiás cseppeket, vagy illóolajokkal dúsított vizet öntenek, melyekből sokat használnak, így a finn szaunánál általában magasabb a páratartalom, aminek köszönhetően a levegő is jóval magasabb, mint finn társáéban, akár 100-110 fok körül is tetőzhet a hőmérséklet.

Az orosz szaunák kialakítása is állhat több padsorból, de akár több helyiségből is, ugyanis az egyik helyiség maga a gőzkabin, a második helyiség egy mosakodó helység, a harmadik pedig amolyan pihenő állomás. A mosakodó helyiségben váltakozva öblítenek meleg és hideg vízzel, míg a pihenő rész a szervezet lenyugtatására szolgáló helység.

Továbbá jellemző még, hogy szaunázás közben az emberek nyírfavesszővel csapkodják magukat, vagy egymást, ezzel is serkentve a vérkeringést.

Gőzszaunák és gőzfürdők

Ezekben a szaunákban lényegi különbség az előbb ismertetett szaunákhoz képest, hogy a gőzfürdőben a levegő páratartalma 90-95% körül mozog, és a hőmérséklet maximum 50 Celsius fok lehet, magasabb hőmérséklet mellett valóban elviselhetetlen lenne a forróság ilyen páratartalom mellett, ezért is érhet minket meglepetésként mikor egy száraz szaunában a kályhát valaki felönti vízzel, hirtelen megemelkedik a levegő hőmérséklete, ami már komolyan tépázza tűrőképességünket.

Ennek az az oka, hogy a vízgőz jobb hővezető, mint a levegő, párás levegőben a bőrön képződő verejték nem tud olyan gyorsan elpárologni, mindazonáltal a gőzben jóval több idő szükséges, míg az egész test felforrósodik, akár 15-30 percet is lehet a helyiségben tartózkodni.

A meleg, párás levegő rendkívül jó a légúti megbetegedések esetén, tisztítja a légutakat, így az asztmában szenvedőknek egyik kiegészítő terápiás eszköze.

Infraszauna

A modern tudomány a szaunák világát sem kerülhette el, így napjaink egyik kedvelt szauna fajtájává vált! Olyannyira, hogy otthonokban való elhelyezése, vagy felépítése is mindinkább lakásaink berendezését is nagymértékben befolyásolja.

Infraszaunák esetében az infravörös hullámokat választották le a természetes fénytartományból és különítették el a többitől. Sugárzási tartománya megegyezik a nap által kibocsátott sugarak bizonyos értékeivel. Éppen ezért az által biztosított hőérzet legnagyobb hatása a méregtelenítés, ugyanis használata során kiizzadott verejték 80%-a víz, a többi pedig a szervezetben felhalmozódott zsírsavak, nehézfémek, egyéb káros anyagok és koleszterin.

Éppen ezért fogyasztó hatása sem elhanyagolható, 30 perces infraszaunázás alatt 500-800 kalória mennyiségtől is megszabadulhatunk, és szervezetünket kevésbé viseli meg a 45-50 fokos üzemi hőfoka, azonban széleskörű hatásait ilyen alacsony hőmérsékleten is hatékonyan érezteti.

Regeneráló szauna után ajánljuk figyelmedbe hidratáló tusfürdőinket!