AVAGY TESTI MEGÚJULÁS 90 FOKON

 

  • Pihenés és szórakozás
  • Forróság és felfrissülés
  • Méregtelenítés és vitalitás

Kevés olyan foglalatosság van, mely mindezeket a kifejezéseket magában foglalja. Az emberi fürdőkultúra része, egyaránt képezte civilizált és primitív társadalmak mindennapjait és ma már el sem képzelhető nélküle egy uszoda, wellness központ, vagy fürdő működése.

Azontúl, hogy nagyon jól esik egy nehéz nap, vagy egy megfeszített edzés után a megfáradt test kezelésében, számos más előnnyel is rendelkezik, mind az egészségünk, mind a közérzetünk, de még a bőrünk állapota szempontjából is.

De nézzük, hogyan hat…

…az egészségünkre?

A szaunában uralkodó meleg hamar megérződik bőrünkön, de ami igazán lényeges, az a testünkön belül történik. A meleg hatására beindult verejtékezés mellett a belső- és külső elválasztású mirigyek is élénken reagálnak a thermohatásra.

Szó szerint a saját levünkben fürödve javul vérkeringésünk, mivel kitágulnak a véredények, hatásos a betegségek megelőzésében, és megszabadulunk a káros anyagoktól, melyek felhalmozódtak a szervezetünkben. Továbbá immunerősítő, érregeneráló hatása miatt javíthatjuk testünk anyagcsere folyamatait is.

…a bőrünkre?

Az emberi bőr testünk legnagyobb szerve, illetve szervrendszere, az első védvonal a szauna okozta hőhatások ellen, sok esetben nagyon sérülékeny szerv, de amely képes kellőképpen megóvni testünket, sőt kamatoztatja a szauna kedvező behatásait.

A szauna légterében uralkodó esetleges 80-90 Celsius fok sem képes arra, hogy bőrünk hőmérsékletét 45 fok fölé emelje. Védekezőképessége révén, a magas hőhatás ellenére sem lépnek működésbe a fájdalom receptorok, melyek 45 fok felett aktiválódnak. A védekezőképesség a verejtékezésben rejlik, ez alkotja a hőszabályozást.

A forróság, illetve a verejtékezés hatására a felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak, ami egy zuhany után könnyen ledörzsölhető. Sokat segít a száraz- vagy hámló bőrrel rendelkezőknek is, mivel az izzadás miatt a bőr feszesebb, lágyabb lesz.

Ugyancsak alkalmas a pattanások leküzdésében is, mivel a melegben fellágyul és megfolyósodik a bőrsejtekben raktározott faggyú, ami az izzadással együtt a felszínre távozik.