Vizek a kozmetikában!

Bolygónk felszínének legnagyobb része, ami szervezetünkben is jelentős mennyiségben megtalálható: ez a víz. Nélkülözhetetlen anyag az életünkben, a szervezetünk, a bőrünk számára is, ezért a kozmetikai ipar több módon is felhasználja. A bőrre nyugtató, gyulladáscsökkentő, tisztító, tonizáló, frissítő, bőrpuhító hatással van.

Tengervíz:

A tengervíz tengeri iszapokkal kombinálva ízületi bántalmakra nyújt gyógyírt. Frissíti a bőrt, javítja az anyagcsere folyamatokat. A tengeri só számtalan ásványi anyaggal látja el a bőrt, kíméletesen távolítja el az elhalt hámréteget, serkenti a mikrokeringést, emellett pedig a bőrt értékes mikro- és makroelemekkel látja el, serkentve a bőr megújulását.

Ásványvizek:

A természetes vizek a talajból és a kőzetekből értékes ásványi anyagokat oldanak ki, melyek nagy része jó hatással van a szervezet élettani folyamataira, ezért ezeket a vizeket gyógyvizeknek is szokás nevezni. Az ásványvizek éppen ezért a kozmetikában is jelentős szerepet kaptak. Három csoportra oszthatóak:

  • szénsavas gyógyvizek: ezek enyhén savas kémhatású vizek. Előnye, hogy hat az érző idegvégződésekre a bőrön, így a vérerek kitágulnak, vérbőséget okoz, fokozódik a bőr anyagcseréje, ennek következményeképp fokozódik a tápanyag felvétel, oxigén jut a sejtekhez és több bomlástermék távozik onnan. Regeneráló hatású. Leginkább fakó, öregedő bőr frissítésére, tonizálására javasoltak. (Tiszta szénsavas gyógyvizeink: Kékkúti, Margitszigeti, Csopaki ásványvizek)
  • kénes gyógyvizek: jellegzetes záptojás szagát a keletkező kén-hidrogén gáz adja. A kénről köztudott, hogy csökkenti a faggyútermelést, így alkalmazható seborreás bőrökre, de tonizáló és frissítő hatása miatt mélyrétegi vízhiányos bőrökre is javasolt. (Kénes gyógyvizeink: Parádi, Rudas fürdő Attila forrásvize)
  • radioaktív gyógyvizek: radont tartalmaznak. Az agyalapi mirigy működésére hatnak, serkentik a gonadontróp hormonok működését, így érve el bőrfiatalító hatást. Érett bőr esetén többnyire gyógyiszapokkal keverve használják. (Radioaktív gyógyvizeink: Rudas fürdő Juventus forrása, Hévízi tó vize, Borszéki forrásvíz)
Miért érdemes termálfürdőkbe járni?

A föld mélyebb rétegeiből feltörő vizek olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek a felszíni vizekben nem találhatóak meg. Ezek serkentik a bőr anyagcseréjét, a salakanyagok kiválasztását. A termálvizek hőhatásuknál fogva görcsoldó, fájdalomcsökkentő hatással bírnak, jót tesz az ízületeknek. Általában 20-30 perces fürdőzés elegendő ahhoz, hogy a vízben található értékes tápanyagok felszívódjanak. A vegetatív idegrendszerre is hat, ha elmegyünk egy termálfürdőbe: oldja a feszültséget, nyugodtabbak leszünk, csökkenti a stresszt és a magas vérnyomást. Összességében, amellett, hogy relaxál, még a bőrünket is ápolja.