Szolárium vs. napozás

Manapság a bronzbarna bőrhöz nincs szükség több napos tengerparti nyaralásra, elegendő egy pár alkalmas szolibérlet és máris elérhetjük a kívánt bőrszínt, persze a saját bőrtípusunkhoz mérten. Egyre többet hallani azonban a szoláriumok káros hatásáról, nem beszélve a napfürdőzés szabályairól, miszerint nem ajánlott a napra menni 11 és 15 óra között. Akkor tulajdonképpen melyikkel ártunk többet a bőrünknek?

Szolárium, és ami mellette szól

A szoláriumok működését az Európai Unió szabályozza, a megengedett UV teljesítmény 0,3 W/nm. Az EU csövek előnyeként említhető, hogy egyenletesen barnítanak, nem szárítják ki a bőrt, ráadásul tartósabb barnaság érhető el velük. A szoláriumok javára írható emellett, a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatása, hiszen a rendszeres szolárium használattal egész évben szinten tarthatjuk D-vitamin szükségletünket.

Ellenérvek

A szoláriumok túlnyomó részt UV-A és kis mennyiségben UV-B sugarakat bocsátanak ki. Az UV-A sugarak felelősek a barnulásért, de egyben a bőr öregedéséért is. A rövid hullámú UV-B sugarak a veszélyesebbek, bár ezekből kevesebb van a szoláriumokban, a bőrrák kockázatát azonban így sem lehet kizárni. A szoláriumtól tehát rövid idő alatt csokibarnák lehetünk, de ha nem szeretnénk idő előtti ráncokat, mindig ügyeljünk a mértékletességre.

Napozás, és ami mellette szól

Amellett, hogy a napfény a legfőbb természetes D-vitamin forrásunk, erősíti az immunrendszert és „megedzi” a bőrt, amely ezáltal nagyobb ellenállást mutat a fertőzésekkel és bőrbetegségekkel szemben. Növeli az endorfin és szerotonin termelését az agyban, tehát úgynevezett boldogsághormonokat állít elő.

Ellenérvek

A napsugarak is lehetnek veszélyesek, ha nem tartjuk be a napozás szabályait. A természetes fényben rendkívül magas az UV-B sugárzás, amely alacsonyabb hullámhosszúságú és a bőr felső rétegét érinti. A leégés legfőbb okozója és felelős a melanoma kialakulásáért. Azokon a napokon, amikor az UV-sugárzás magas, csak keveset tartózkodjunk a napon és figyeljünk a védelemre.

A szoláriumozáshoz mindig válassz a szalonokban kapható krémek közül, napozásnál pedig ne felejtsd el fényvédővel lekenni magad!

Kedvenceink:

BIELENDA BIKINI – HIDRATÁLÓ NAPTEJEK
Vízálló formulás naptej fotostabil UVA és UVB filterekkel. Az egyedülálló összetételű naptej hyaluronsav tartalmának köszönhetően intenzíven hidratál, az E-vitamin növeli a bőr feszességét és rugalmasságát.
MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>

YELLOW ROSE cellular napvédő krém
YELLOW ROSE CELLULAR INTENZÍV NAPVÉDŐ KRÉM NÖVÉNYI ŐSSEJTEKKEL
Rendkívül hatásos, magas fokú UV-védelemet nyújtó, hatékonyan hidratáló, bőröregedést gátló készítmény, növényi őssejtekkel, hyaluronsavval és gránátalma kivonattal. Tökéletes mindennapi használatra. Vízálló.
MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>