Napozás után ne menj bele a hideg vízbe!

Végre itt a nyár, és mindenki kénye-kedve szerint élvezheti annak minden előnyét!

A hétvégi tervezésbe előkelő helyet foglalnak el a strand és a vízpart adta lehetőségek, nincs is annál jobb érzés, mikor a meleg levegő és erős napsugárzás elől menekülve csobbanunk egy medencében, vagy akár a Balatonban.

Mégis sokszor – úgy, hogy észre sem vesszük – meggondolatlanul cselekszünk azzal, amikor felhevült testünket hirtelen a víz alacsonyabb hőmérsékletének tesszük ki

Szinte minden évnek ebben a szakában hallunk különféle vízi balesetekről, melyek hátterében nem egyszer az állt, hogy a napozás utáni felfrissülés reményében hirtelen belegázolunk, vagy egyszerűen beleugrunk a vízbe.

Kifejezetten veszélyes felhevült testtel a vízbe ugrani!

Ennek hátterében akaratlan folyamatok mennek végbe testünkben, a hirtelen hideghatás reflexszerű légzésmegállást okozhat. Azt hiszem ez mindenki számos gyerekkori intelme közül volt az egyik szülei részéről, amikor arra figyelmeztettek, hogy mielőtt alámerülünk a vízbe, előtte locsoljuk le testünket és vizezzük be az arcunkat. Az arcot és a homlokot ért hirtelen hideghatás életveszélyes, szívritmuszavart és keringésleállást eredményezhet. Kialakul az ún. Kratschmer-reflex, ami a gége görcsös állapotát és apnoét – vagyis légzésleállást – okoz.

Természetesen csak a legritkább esetben halálos kimenetelű!

A hirtelen alámerülés egészségünkre ártalmas lehet, valóban olyan elváltozásokat eredményezhet, ami akár végzetes is lehet, azonban ezek az elváltozások nem következnek be törvényszerűen, így a meggondolatlan fejesugrás sem torkollik tragédiába, mindamellett nem tart semeddig egy várhatóan jóleső csobbanás előtt zuhannyal enyhíteni testünk felhevültségét, vagy az alámerülés előtt párszor vizet fröcskölni testünkre, és így esélyt sem adunk egészségünkre ártalmas lehetőségeknek.

Ha kedvet kaptál egy jó kis strandoláshoz, akkor fokozattan figyelj a fényvédelemre és ne hagyd otthon a számodra megfelelőt! Válassz különböző SPF-el ellátott Bielenda termékek közül!