Mit kerüljünk nyáron a bőrápolásban?

Összetevők, melyek gondot okozhatnak

Mint tudjuk, a nyári melegben nem érdemes sminkelni, a vastag, maszkhatású alapozást pedig tanácsos elkerülni, ha nem szeretnénk, hogy a festék beleégjen a bőrünkbe. Van azonban még néhány szabály, amit a napi bőrápolási rutinunk folyamán, a kozmetikumaink esetében be kell tartani.

Olajok, zsírok

Nyáron, a meleg hatására a bőrünk jobban zsírosodik, ezért nagyon fontos a rendszeres tisztítás, illetve tonizálás. Ennek ellenére nem szabad elfelejtkeznünk a hidratálásról sem! Válasszunk könnyebb textúrájú krémet és kerüljük az olajos, zsíros, egyszóval tömény készítményeket –hacsak nem rendelkezünk extra száraz bőrrel- mivel ezek még jobban eltömítik a pórusokat.

Egy igazi „nyári” krém, amivel biztosan nem lősz mellé:

Alkohol

Arckrémekben, testápolókban, de leggyakrabban naptejekben fordul elő, mert segíti a hatóanyagok felszívódását. Viszont ezzel többet ártunk a bőrünknek, mint gondolnánk. Elősegíti a káros szabad gyökök képződését, hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal történő reagálásra, gyorsítja az öregedést és tönkreteszi a bőr védőrétegét.

Nem szabad összetévesztenünk azonban a cetyl és cetearyl alkohollal, amelyek zsíralkoholok és teljesen más a hatásuk, többek között hidratálnak.

Az alkoholt általában oldószerként is használják a kozmetikumokban, ehhez azonban nagyon kevés mennyiség is elegendő. Ha 3% alatt van az alkoholtartalom az még nem jelent nagy problémát, de törekedjünk az alkoholmentes termékek használatára.

Illatanyag

Mielőtt napra mennénk, győződjünk meg arról, hogy arckrémünk, vagy testápolónk nem tartalmaz-e mesterséges illatanyagot, ugyanis napsütés hatására könnyen alakulhat ki bőrelszíneződés, irritáció, sőt gyakran a pigmentfoltokat is a mesterséges anyagok és a napsugárzás kínos „találkozásának” köszönhetjük. Napozás előtt a parfüm használatát is érdemes nagy ívben elkerülnünk.