Mindent a melanomáról!

Sajnos világszerte egyre több a melanomás esetek száma, ami elsősorban a fehér bőrű lakosságot érinti. Ennek sok oka lehet, de leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását, a túlzott napozást és szoláriumozást, azaz a magas fokú UV sugárzás általi károsodást említik.

Mi is az a melanoma?

A melanoma malignum – röviden melanoma – egy a bőr festéktartalmú sejtjeiből, azaz a melanocitákból kiinduló agresszív, rosszindulatú daganat. A bőrből származó rosszindulatú daganatok 2-3 %-át fedi le, valamint a melanoma egyúttal a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Kialakulhat már meglévő bőrleváltozásból, például anyajegyből, májfoltból, szeplőből, de gyakran egészséges bőrfelületen alakul ki. Ezért, ha újonnan megjelenő sötét foltokat veszünk észre bőrünkön, ráadásul még szabálytalan formájú is, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.

Kik a veszélyeztetettek?

Férfiakon gyakoribb az előfordulása, főleg a törzsön és a nyakon, míg a nőknél inkább a végtagokon alakulnak ki melanomák. A fekete bőrrákként is ismert melanoma kialakulása a bőrt ért UV-sugárzásnak, a gyakori napégésnek és genetikai, öröklött tényezőknek tudható be. Nagyon fontos tudni, hogy ha túl sok UV-sugárzásnak van kitéve a szervezet, az immunrendszer is gyengül, és ezzel együtt a szervezet saját tumorellenes védelmi rendszere is, aminek pont a rosszindulatú sejtek felismerése és kiiktatása a feladata. Elsősorban azoknak kell vigyázniuk, akikre az alábbi felsorolásból van, ami elmondható: világos a bőrtípusuk, könnyen le tudnak égni, viszont nehezen barnulnak, szeplősek, vörös vagy szőke hajúak, valamint kék vagy zöld szeműek.

Mit tehetünk ellene?

Legfőképpen a 15. életév előtti többszöri napégés növeli a későbbiekben a melanoma rizikóját. A legkritikusabb időszak a gyerekeknél 0-5 éves korig tart. Fontos ezért, hogy a legerősebb UV-sugárzás idején (dél és délután 4-5 óra között) kerüljük a napon való tartózkodást és gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről.

A melanoma kezelése

Mindig legyünk elővigyázatosak és tegyük meg a kellő óvintézkedéseket a megelőzésre. Ha mégis kialakul, de korán felismerjük a bajt, jók az esélyek a gyógyulásra. Mivel a bőr külső felszínén alakul ki, így könnyen beazonosítható az elváltozás. Ha életvitelünk miatt rendszeres UV fénybehatás ér minket, emiatt már erőteljesen károsodott a bőrünk, sok anyajegyük van (sok közülük szabálytalan formájú), vagy már előfordult a családban melanoma, mindenképpen rendszeres időközönként látogassunk meg egy szakrendelőt.

FONTOS: Nyáron ne csak a strandon kell ügyelnünk a napvédelemre, hanem a hétköznapokon is! Kenjük be a fedetlen bőrfelületeinket UVA és UVB védelemmel ellátott fényvédő készítménnyel mielőtt kimegyünk a szabadba!

 


YELLOW ROSE cellular napvédő krém
YELLOW ROSE CELLULAR INTENZÍV NAPVÉDŐ KRÉM NÖVÉNYI ŐSSEJTEKKEL
Rendkívül hatásos, magas fokú UV-védelemet nyújtó, hatékonyan hidratáló, bőröregedést gátló készítmény, növényi őssejtekkel, hyaluronsavval és gránátalma kivonattal. Tökéletes mindennapi használatra. Vízálló.
MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>

BIELENDA NAPVÉDŐ KRÉM
Az indiai tömjénfa (Boswellia Serrata) kiváló nyugtató hatásáról ismert. Képes blokkolni az irritációkért és fertőzésekért felelős 5-lipoxygenase enzimet, így csökkenti a fájdalmat, a viszketést és a bőrpírt. A hyaluronsav fenntartja a bőr hidratáltságát, védi a bőrt a rugalmasság elvesztésétől. A shea vaj természetes UV szűrő, védi a bőrt a környezet káros hatásaival szemben, erősíti és táplálja a bőrt.
MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>