Lábdagadás melegben és cipőviselet nyáron, irodában is

Azt gondolom, sokunkkal előfordult már, aki irodában dolgozik, rendszerint a gép előtt ülve, hogy amint kényelembe helyezkedett, első, legfeljebb második dolga az, hogy megválik a cipőjétől. Ennek kényelmi okai lehetnek, esetleg korábbi rossz tapasztalatok az egész napos cipőviselet miatt. Természetesen a lábdagadásról beszélek, aminek hátterében nemcsak kizárólag az ülőmunka, de egyéb élettani hatások játszhatnak szerepet, illetve a várandósság időszakában a kismamáknál is rendszeresen előforduló probléma.

NE féljünk a munkahelyen megszabadulni cipőnktől

A lábdagadás szinte minden életkorban előforduló nyavalya, melynél a leggyakoribb kiváltó ok, az ödéma, vagyis más néven a vizenyő. Az artériás zavarok mellett, egy fülledt nyári meleg napon is kialakulhat, a jelenség mögött vízvisszatartás zavarai állnak, vagyis az, hogy ilyenkor a szervezet vizet tart vissza, nem tudja kiüríteni a felgyülemlett folyadékot, ami a láb megdagadásához vezet. A belső térfogat növekedését a bőr nem tudja megfelelően követni, ami feszítő érzést kelt. Ez az ülőmunkát végzők körében egyre „népszerűbb”, akiknél a láb egész nap lóg, ilyenkor természetes, hogy a lábak megduzzadnak.

Egyszerű praktikák, hogy elkerüljük

  • Igyunk elegendő vizet – főleg nyári időszakban – A vizenyős lábakat az elégtelen folyadék utánpótlás is okozhatja, ezért ajánlott a napi két liter (lehetőleg alkohol- vagy koffeinmentes) folyadék, például ásványvíz, vagy sima csapvíz fogyasztása. A túlzott sófogyasztás is negatívan befolyásolhatja vízháztartásunkat.
  • Lábmasszázs – Nem is lehetne annál az élethelyzetnél semmi sem kényelmesebb, mint az, ha valaki egy fárasztó nap után megmasszírozza ödémás lábunkat, de önmasszázst is végezhetünk sajgó lábainkon. Ha eredményt is szeretnénk elérni, akkor ne testápolóval, hanem valami hűsítő, esetleg mentolos krémmel végezzük a masszázst.
  • Tartsuk valamelyest mozgásban lábainkat! –  Ha nagyon belefeledkeztünk a munkába, és semmi ürügyünk sincs, hogy elhagyjuk íróasztalunkat, akkor is érdemes akár óránként egy kicsit felállni, megnyújtóztatni végtagjainkat, esetleg megtornáztatni, vagy csak egy pár métert téblábolni.
  • Lábfürdő – Munkahelyen kissé körülményes lehet, de egy fárasztó nap után otthon érdemes lábainkat egy kis hideg vizes fürdővel kényeztetni, regenerálni, tehetünk a vízbe pár kanál ecetet, frissítő illóolajokat, esetleg borsmentát.
  • Polcoljuk fel lábainkat – Egy szintén bevett eljárás lábdagadás kezelésében, ha minden este lefekvés előtt 5-10 percre felpolcoljuk lábainkat vagy egy párnára, vagy akár falra támasztva, ilyenkor használhatunk hideg vizes borogatást is meggyötört lábainkra.
  • Forduljunk orvoshoz! – Ha a felsoroltak egyike sem hozott számottevő eredményt, vagy reggelre a panasz nem múlik el, esetleg kékes elszíneződést is tapasztalunk mindenképpen érdemes, ha egy orvos is látja ödémás lábunkat, ugyanis előfordulhat, hogy egy gyógyszer mellékhatása, vagy más rejtett probléma idézi elő a vizesedést.