Kneipp taposó

A víz az élet forrása, alapvető funkcióján túl számos felhasználási területen kamatoztatták jótékony hatásait. A hidroterápiás eljárások, vagyis a víz éltető, regeneráló hatásainak igába hajtása, ma már nélkülözhetetlenek a magukra valamit is adó wellness központok, uszodák, gyógyvizes intézmények kínálatából. Emiatt a következő sorok egy nagyon érdekes terápia részleteit fogják bemutatni.  Ez a terápia pedig nem más, mint a Kneipp-taposó.

Lényeg a talp idegpályáinak stimulálása

Az akupunktúra, és egyéb természetgyógyászati eljárás alkalmazásával már régóta ismeretes, hogy a talp bizonyos reflexzónáinak az ingerlése, masszírozása kihatással van a legtöbb szervünk egészségére. Sokan hangoztatják, hogy a mezítlábas járás, futás, vagy csak a kertben való sertepertélés szervi működéseinket pozitív irányba befolyásolja, ez az az elv, amire a Kneipp-taposók használata épül. Illetve a hideg víz és a meleg levegő váltakozására.

Egy medencét feltöltenek 16 Celsius-fok hőmérsékletű vízzel, az alját pedig megtöltik legömbölyített kavicsokkal, kisebb kövekkel. A könnyebb, akadálymentesített haladás biztosítása végett korlátokat is elhelyeznek, hogy legyen mibe kapaszkodni, és 1-2 percig sétál ebben a medencében az ember. Talpunkat a kövek szabálytalan elhelyezése és kidomborodásai masszírozzák, ingerlik, ezáltal erősítik az érfalakat, támogatják az anyagcsere folyamatokat, valamint rendszeres használatuk gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A talp ingerlése mellett a víz, illetve a levegő hőmérsékletének is nagy szerepe van. Minden lépésnél a vízből lábunkat kiemelve a sétának a hideg víz és a melegebb levegő váltófürdő jelleget biztosít. Az elemek váltakozása az, ami miatt talpunkon keresztül nagyon jó hatást gyakorol egész testünkre.