Avagy jöjjünk formába a karácsonyi kaja kóma előtt

Saját példámból kiindulva – de szerintem nem vagyok ezzel egyedül – tudom milyen „megterhelő” egy karácsonyi időszak, ami az ünnepi menüt illeti. Szinte minden a kajálásról szól: halászlé, rántott hal, bejgli, mézeskalács, stb. Az elmúlt hónapokban nagyon rákaptam az aktív időtöltésre, a sportolásra. Például nincs olyan hét, hogy legalább egyszer ne mennék el futni, ami kilóim számában is megmutatkozik. Már csak a rengeteg erőfeszítés miatt sem lenne jó, ha ezek a leadott kilók visszaszaladnának. Ha eszünk ágában sincs koplalni a karácsonyi időszak alatt, már az ünnepek előtti hetekben végzett diéta, vagy sportolás miatt is beljebb vagyunk, mintha semmiféle elhatározás nélkül néznénk szembe az ünnepi fogásoknak.

A nagy evés előtti méregtelenítések

 • Léböjtkúra: Egy meghatározott ideig a szilárd táplálékok helyett frissen csavart gyümölcs- zöldségleveket, ásványvizet, gyógyteát fogyasszunk. Eleinte egy napig, majd ahogy jobban bírjuk, hetente tartsunk többször böjtkúrát.
 • Joghurtnap: Emésztés megsegítéséhez remek eszköz a joghurt fogyasztása. Kíméletes, mellette pedig alapos tisztítást végez. Vegyünk 5 darab joghurtot, amit a nap folyamán fogunk elfogyasztani, Tetszés szerint ízesíthetjük különféle gyümölcsökkel, zöldségfűszerekkel.
 • Rizsnap: Főzzünk egy nagy adag barna rizst, amit különféle módon ízesítve – mézzel, párolt almával, mazsolával, fahéjjal – egész nap eszegetve fogyasztunk el.
 • Egynapos böjt: Lényege, hogy szervezetünket tehermentesítjük a táplálékfeldolgozás alól, ilyenkor a salakanyagok és egyéb mérgek kiürülnek a szervezetünkből. Egynapos böjt mellett végezhetjük többször egy héten, vagy egész héten is.

Sportoljunk!

Az sosem árt, ha az év más szakaszaiban is élünk ezzel a felkiáltással, azonban, hogy ne járjanak jelentős súlygyarapodással az ünnepek előtt 2-3 héttel rendszeresítsük a rendszeres sportolást.

 • Szánjunk minimum 15 percet naponta az aktív testmozgásra, futni egyet, uszodában úszni majd szaunázni egyet, de a rendszeres séta is több a semminél.
 • Office sport: ez idő alatt a munkahelyi karácsonyi evések és italozások is „megviselik” szervezetünket, de egy kis rendszeresített munkahelyi mozgással is elégethetünk egy-két kalóriát.
 • A pihenésben is segít: sokkal pihentetőbb az aktív pihenés, mintha csak egész idő alatt a televízió előtt punnyadnánk. Felfrissül a vérkeringésünk és kevésbé ragad ránk súlyfelesleg.

Életmódbeli tanácsok

 • Tudatos ételfogyasztás: Tudatosítsuk magunkban, hogy étkezések alkalmával ne együk degeszre magunkat, illetve célravezetőbb, ha többször eszünk de kisebb mennyiségeket, ilyenkor nem érezzük eltelve magunkat étkezések után.
 • Éhség ellen szedjünk sok vitamint: Akár gyümölcsök vagy zöldségek, akár tabletta formájában, de a napi elegendő vitamin mennyiség miatt kisebb lesz éhségérzetünk.
 • Megfelelő folyadékbevitel – sokszor összekeverjük az éhség érzetét a szomjúságéval, éppen ezért mielőtt ennénk valamit, igyunk meg egy-két pohár vizet, így tisztában lehetünk azzal hogy éhesek vagyunk még, vagy csak szomjasak voltunk.
 • Ízesítés fahéjjal: igazi karácsonyi fűszer, ami remekül illik gyümölcsökhöz, desszertekhez, emellett serkenti az anyagcserét és mérsékli a koleszterinszintet.