Hormonális változások – Milyen hatással vannak a bőrödre?

Hormonális átalakulások okozta bőrkép változásokkal legalább két esetben biztosan találkoztál életedben: az egyik a serdülőkor, amikor még a legszebb bőrűek is tapasztalnak egy-két piros pöttyöt, a másik pedig a női periódusod előtt- közben megjelenő kellemetlenségek. Ezen kívül persze számos hormonális oka lehet annak, ha pattanásokat, pigmentfoltokat, gyulladásokat tapasztalsz, ilyenek például a terhesség, a változó kor, fogamzásgátló tabletta elhagyása, pajzsmirigy-rendellenességek, stb. Nézzük csak, melyik hormon miért felelős és milyen elváltozásokat okozhat, természetesen csak a legfontosabbakat kiemelve.

Pajzsmirigy hormonok

Szintjük közvetlenül befolyásolja a bőr kinézetét. Pajzsmirigy alulműködés esetén kiszárad, pikkelyessé válik. Tipikus jel ilyenkor a szemöldökök külső széleinek megritkulása és a körmök töredezetté válása. Pajzsmirigy túlműködés esetén viszont a bőr erőteljesen izzad, nedves, meleg és sikamlós felületűvé válik, ki is pirosodik.

Kortizol hormonok

Ha ennek a mellékvese által termelt hormonnak a szintje (többnyire a folyamatos stressz következtében) folyamatosan magas, akkor könnyedén alakul ki ekcéma vagy psoriasis, ilyenkor a bőr viszket, bereped, felhólyagosodik és kipirosodik.

Ösztrogén

Ez a női hormon felelhet a napvédelemért és a bőr fiatalságáért is, ösztrogének adásával késleltethető a bőr öregedése, gyorsítható a sebek gyógyulása. Az ösztrogén hatására a hámsejtek megújulnak, csökkennek a bőr ráncai, javul a kollagén termelése és fokozódik a bőr vérellátása is.

Progeszteron

Ez a hormon ellensúlyozza az ösztrogén hormont a szervezetben. Az ellensúlyozó progeszteron hiányában az ösztrogén csökkenti az oxigén szintjét a szövetekben, vagyis felgyorsulnak az öregedési folyamatok, növeli ellenben a testzsír mennyiségét, vagyis „segít” az elhízásban. Felborítja a vércukorszintet , ami járhat bőrviszketéssel, blokkolhatja a pajzsmirigy hormontermelését, ami okozhat bőrszárazságot is. Tehát a progeszteron okozhatja a legkomplexebb problémakört, érdemes rá odafigyelni.

Ha érzékeny, atópiás, viszkető vagy épp zsíros bőrrel küzdesz, fordulj kozmetikushoz, bőrgyógyászhoz, ha pedig hormonális problémára gyanakodsz, akár háziorvosodhoz is. Addig is nézd meg a webáruházunk kínáltaát, ahol minden bőrproblémához nyújtunk segítséget.