Az értékes olajok születése
A legtöbb, élelmiszerben és kozmetikumban is használt minőségi, növényi olaj hosszú utat jár be, mielőtt a boltok polcaira kerül. Ezeket az olajakat sajtolás útján állítják elő, aminek több módja is van, de a legszerencsésebb eljárás, a hideg sajtolás. Gyakran találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, de azt csak kevesen tudják, mit is jelent pontosan.
A hidegsajtolás egy olyan előállítási folyamat, amely csak nyomást használ az olaj előállításához. A nyersterméket nem vetik alá magas hőmérsékletű kezelésnek és vegyi eljárásnak.
Miért jó ez nekünk?
A hőkezelés során sérülnek, illetve lebomlanak a telítetlen zsírsavak (Omega-3, alfa-linolénsav, ALA) vagy (Omega-6, linolsav) és vitaminok, ezzel szemben a hidegen préselt olajok csak szűrésen esnek át, nem vetik alá őket magas hőmérsékletű kezelésnek, így megőrzik értékes összetevőiket, melyek nem csak egészségünkre vannak jótékony hatással, de a bőrnek is alapvető tápanyagként szolgálnak.
Hideg sajtolással előállított olajak (a teljesség igénye nélkül):
- argán olaj
- szója olaj
- repce olaj
- napraforgó olaj
- olíva olaj
- lenmag olaj
Ezek az értékes olajakat a mi kedvenceinkben is megtalálhatod: