Az értékes olajok születése

A legtöbb, élelmiszerben és kozmetikumban is használt minőségi, növényi olaj hosszú utat jár be, mielőtt a boltok polcaira kerül. Ezeket az olajakat sajtolás útján állítják elő, aminek több módja is van, de a legszerencsésebb eljárás, a hideg sajtolás. Gyakran találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, de azt csak kevesen tudják, mit is jelent pontosan.

A hidegsajtolás egy olyan előállítási folyamat, amely csak nyomást használ az olaj előállításához. A nyersterméket nem vetik alá magas hőmérsékletű kezelésnek és vegyi eljárásnak.

Miért jó ez nekünk?

A hőkezelés során sérülnek, illetve lebomlanak a telítetlen zsírsavak (Omega-3, alfa-linolénsav, ALA) vagy (Omega-6, linolsav) és vitaminok, ezzel szemben a hidegen préselt olajok csak szűrésen esnek át, nem vetik alá őket magas hőmérsékletű kezelésnek, így megőrzik értékes összetevőiket, melyek nem csak egészségünkre vannak jótékony hatással, de a bőrnek is alapvető tápanyagként szolgálnak.

Hideg sajtolással előállított olajak (a teljesség igénye nélkül):
  • argán olaj
  • szója olaj
  • repce olaj
  • napraforgó olaj
  • olíva olaj
  • lenmag olaj

Ezek az értékes olajakat a mi kedvenceinkben is megtalálhatod: