Hámlassz!

Tél van, eljött a kémiai hámlasztó kezelések ideje! Fontos tudni, hogy ezek a beavatkozások kizárólag ősztől tavaszig végezhetők. Ez az egyik legfontosabb betartandó szabály, nyáron ugyanis az erős napsütés hatására könnyen napkárosodottá válik a bőr, nemkívánatos foltok jelennek meg rajta, amelytől később nagyon nehéz megszabadulni. Többféle hámlasztó kezelés létezik. A számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztása érdekében körültekintően tájékozódj, majd konzultálj a kezelést végző szakemberrel!

Milyen bőrproblémákra ajánlott?

A kémiai hámlasztásnak számos jótékony hatása van. Eredményesen kezelhetjük vele a pigmentfoltokat, hegeket, az aknés, gyulladt bőrt, de kiváló választás lehet a bőr öregedése elenni küzdelemben vagy a megelőzésben.

Hogyan működik a hámlasztás?

Normál körülmények között bőrünk bizonyos időközönként folyamatosan megújul, az elhalt hámsejtek leválnak, helyükbe újak lépnek. Azonban egyes külső vagy belső ártó hatásra ez a folyamat lelassul, adott esetben teljesen gátolttá válik. Ennek következményeként a hám megvastagszik, a bőr színe fakóvá válik, húzódik, a pórusok eltömődnek, mitesszerek, gyulladt aknék alakulhatnak ki, egyenetlenné válik a bőrfelszín. Ilyenkor egy kíméletes, célzott összetevőket tartalmazó AHA- vagy BHA-sav csodákra képes. Ne legyünk türelmetlenek, ha nem azonnal az első alkalom után érjük el a kívánt hatást! Ez nem jelenti azt, hogy a kezelés sikertelen volt, hiszen a kúra során a bőrt folyamatosan koptatjuk és „dolgoztatjuk”, a kezelések hatása összeadódik.

A hámlasztással eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, beindítva ezzel a bőrmegújító, sejtosztódást segítő folyamatokat.  A bőr szinte azonnal felfrissül, színe üdévé, tapintása puhává válik. Hámlasztás során a bőr felső hámrétegében dolgozunk, stimuláljuk a kollagén- illetve a hyaluronsav képzést.

Melyiket válasszam?

Bár mindkét sav alkalmas az elhalt szaru eltávolítására, stimulálja a kollagéntermelést, ezáltal csökkentve a ráncokat. Mégis van néhány nem elhanyagolható különbség.

AHA-savak – közülük legismertebbek a tejsav, glikolsav – a bőr felszínén ható, vízben oldódó savak.  Elsősorban a száraz, fakó, napkárosodott bőrre valók, míg a BHA-sav – legismertebb a szalicilsav -, a mitesszeres, aknés bőr elleni harc leghatékonyabb fegyvere. A szalicilsav zsírban oldódó sav, a pórusok mélyére hatolva belülről hámlasztja a bőrt, helyreállítja a faggyútermelést, megakadályozza az újabb gyulladások kialakulását. Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmas az érzékeny, rosaceas bőr hámlasztására is.

Végül néhány jó tanács!

  • A kezelést megelőzően tájékozódjunk a lehetőségekről!
  • A hámlasztó kúrát mindenképp előzze meg egy alapos, minden kérdésre kiterjedő konzultáció a kezelést végző szakemberrel!
  • Mérlegeljük a kezelés előnyeit és veszélyeit!
  • Pontosan tartsuk be az elő és az utókezelésre szóló utasításokat!

Élvezzük a megfiatalodott bőrünk szépségét és zsebeljük be az elismerő pillantásokat!

Írta: Weber Erika, vezető tréner és szakoktató