C-vitaminnal a megfázás ellen
Az ősz egyik legnagyobb mumusa a nátha, velejárói a torokfájás, tüsszögés, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet. Mielőtt ilyen tüneteket produkálnánk, próbáljunk meg odafigyelni a megelőzésre. A C-vitamin nagy segítségünkre lehet ebben.
Néhány adat, amit jó tudni
A C-vitamint Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1928-ban, az általa nem igazán kedvelt paprikában. Nem szerette kidobni az ételt, inkább vizsgálni kezdte, így fedezte fel az aszkorbinsavnak is nevezett vitamint, amely lehetővé tette a nagy mennyiségben történő előállítását. Az aszkorbinsav, az”anto-scorbutic”, azaz „skorbut ellenes” jelzőről kapta a nevét, mivel bizonyossá vált, hogy fogyasztásával megelőzhető, illetve gyógyítható a skorbut.
Milyen élelmiszerekben található meg nagyobb mennyiségben?
- csipkebogyó, homoktövis
- citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit)
- kivi, eper, málna, áfonya
- paradicsom, paprika
- kelbimbó, karalábé, káposzta
A hideg, nyirkos idő kedvez a vírusok terjedésének, szervezetünk ellenállóképessége lecsökken, vitaminkészleteink kiürülnek, így a betegségek is könnyebben megtalálnak minket. A C-vitamin megfelelő mennyiségű fogyasztásával ez megelőzhető. Szervezetünk nem képes a C-vitamin tárolására, ezért minden nap be kell vinnünk a megfelelő mennyiséget.
Hatása a szervezetre:
- immunerősítő, véd a különböző vírusok és baktériumok ellen
- védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben
- megakadályozza a skorbut kialakulását
- védi az ereket és a szívet
- megakadályozza a fogínyvérzést, gyorsítja a sebek gyógyulását
C-vitamin a bőrünknek is
Bőrünknek éppúgy szüksége van vitaminokra, akárcsak szervezetünknek. Ez alól nem lehet kivétel a C-vitamin sem, amely az egyik legerősebb antioxidáns, tehát képes megkötni a káros szabadgyököket, ezáltal gátolja az öregedést. Serkenti a kollagén és elasztén termelést, erősíti az érfalakat, frissítő, tonizáló hatású.
C-vitaminos felfrissülés a bőrnek: