C-vitaminnal a megfázás ellen

Az ősz egyik legnagyobb mumusa a nátha, velejárói a torokfájás, tüsszögés, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet. Mielőtt ilyen tüneteket produkálnánk, próbáljunk meg odafigyelni a megelőzésre. A C-vitamin nagy segítségünkre lehet ebben.

Néhány adat, amit jó tudni

A C-vitamint Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1928-ban, az általa nem igazán kedvelt paprikában. Nem szerette kidobni az ételt, inkább vizsgálni kezdte, így fedezte fel az aszkorbinsavnak is nevezett vitamint, amely lehetővé tette a nagy mennyiségben történő előállítását. Az aszkorbinsav, az”anto-scorbutic”, azaz „skorbut ellenes” jelzőről kapta a nevét, mivel bizonyossá vált, hogy fogyasztásával megelőzhető, illetve gyógyítható a skorbut.

Milyen élelmiszerekben található meg nagyobb mennyiségben?

  • csipkebogyó, homoktövis
  • citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit)
  • kivi, eper, málna, áfonya
  • paradicsom, paprika
  • kelbimbó, karalábé, káposzta

A hideg, nyirkos idő kedvez a vírusok terjedésének, szervezetünk ellenállóképessége lecsökken, vitaminkészleteink kiürülnek, így a betegségek is könnyebben megtalálnak minket. A C-vitamin megfelelő mennyiségű fogyasztásával ez megelőzhető. Szervezetünk nem képes a C-vitamin tárolására, ezért minden nap be kell vinnünk a megfelelő mennyiséget.

Hatása a szervezetre:

  • immunerősítő, véd a különböző vírusok és baktériumok ellen
  • védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben
  • megakadályozza a skorbut kialakulását
  • védi az ereket és a szívet
  • megakadályozza a fogínyvérzést, gyorsítja a sebek gyógyulását

C-vitamin a bőrünknek is

Bőrünknek éppúgy szüksége van vitaminokra, akárcsak szervezetünknek. Ez alól nem lehet kivétel a C-vitamin sem, amely az egyik legerősebb antioxidáns, tehát képes megkötni a káros szabadgyököket, ezáltal gátolja az öregedést. Serkenti a kollagén és elasztén termelést, erősíti az érfalakat, frissítő, tonizáló hatású.

C-vitaminos felfrissülés a bőrnek: