Antioxidáns kisokos

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek az élő szervezetben és bizonyos növényekben is megtalálhatóak. Két csoportra bonthatók: endogén, azaz emberi szervezet által előállított, például az enzimek, és az exogén antioxidánsokra. Utóbbit táplálék formájában visszük be a szervezetbe, már ha bevisszük. Lássuk, melyek ezek:

Leghatékonyabb antioxidánsok:

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • omega zsírsavak
  • flavonoidok
Mi a szerepük?

Az antioxidánsokhoz hasonlóan, a szabadgyökök is jelen vannak a szervezetben. Olyan rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezetben kárt okozni, ezért gyakran sejtméregnek is nevezzük őket. A szabadgyökök felelősek többek közt az öregedés folyamatáért is, mivel károsítják a kollagénrostokat, csökkentik a vízháztartást. Itt jönnek képbe az antioxidánsok, ugyanis a természet úgy alkotta meg ezeket a vegyületeket, hogy semlegesíteni tudják a káros szabad gyököket.

Miben található?

Acai bogyó

A Brazília őserdőiből származó gyümölcs rengeteg rostot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, aminosavat, flavonoidot, Omega-6 és -9 zsírsavat tartalmaz, tehát elmondhatjuk, hogy az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Az amazóniai bennszülöttek fedezték fel az éltető bogyót, melyet elsősorban a túlélésért fogyasztottak, éhségcsökkentő tulajdonsága miatt. Anyagcsere serkentő hatása révén segít elégetni a kalóriákat.

Goji bogyó

Képzeletbeli térképünkön továbbhaladva kicsit más vizekre evezünk, méghozzá a kínai goji ültetvényekre. A narancsos-vörös bogyó híres jelentős C-vitamin tartalmáról. Javítja a látást, csökkenti a hajhullást, késlelteti a bőr öregedését. A béta-karotinnak köszönhetően véd a nap káros sugaraitól, ezen kívül kiváló aminosav és káliumforrás.

Tőzegáfonya

A hazánkban védett fajnak számító tőzegáfonya egy igazi vitaminbomba. Tele van értékes vitaminokkal, elsősorban C-vitamin tartalma kiemelkedő, de A- és E-vitaminban sem szűkölködik. Nők körében elsősorban húgyúti fertőzések megelőzőjeként ismert, de emellett számos jótékony hatással bír, hatékony méregtelenítő.

Gránátalma

A gránátalma egyik legértékesebb hatóanyaga az ellagsav. Ez egy erős antioxidáns, aminek hatalmas szerepe van a rák megelőzésében. Blokkolja a rákos sejtek osztódását, elpusztítja azokat, illetve gátolja kialakulásukat. A szív- és érrendszeri betegségek esetében is hatásosnak bizonyult. Fogyasztása főként nőknek javasolt, mert a gyümölcsben növényi ösztrogén található, ez az anyag pedig csodásan hat a bőrünkre és a hajunkra.

Magas antioxidáns tartalmú kedvenceink, melyekkel megőrizheted fiatalságod:

          CELLULAR_SUN_CARE_50+