Viszlát pattanásos bőr

Télen ugyan könnyű elrejteni, de a nyári hónapokban közszemlére kerül, a nyitott ruháknak és a bikiniknek köszönhetően! Ez nem más, mint a hátunk, amit akár a nőiesség egyik szimbólumaként is emlegethetünk, de csak úgy lesz igazán vonzó, ha bőrünk ezen a területen szép, sima és ápolt. Sokan küzdenek azonban szűnni nem akaró pattanásokkal, akiknek most megpróbálunk hasznos tanácsokat adni, hogy a strandszezon nekik se legyen rémálom!

A pattanásos hát okai lehetnek:

  • Helytelen táplálkozás: Előfordulhat, hogy emésztőrendszeri probléma áll a háttérben, amit sok esetben a tápanyagok nem megfelelő egyensúlya okoz, pl.: túlzásba vitt fehérjebevitel. Ezt a testünk nem képes feldolgozni és pattanások formájában bosszulja meg magát.
  • Túlzásba vitt alkoholfogyasztás: Ha a szervezetben felhalmozódnak a méreganyagok, az a hátunkon is meglátszik, mivel a bőr a méregkibocsátás fő útvonala.
  • Nem megfelelő öltözködés: A rossz minőségű, műszálas ruhák is okozhatnak pattanásokat a háton, ezekben a ruhákban ugyanis a bőr nem tud kellőképpen lélegezni, így a pórusok könnyen eltömődnek, majd begyulladnak.
  • Aknék: Ebben az esetben bakteriális fertőzés okozza a problémát. A műszálas ruhák kedveznek a baktériumoknak, mivel azok szeretik a meleg, nedves helyeket.

Mit tehetsz ellene:

  • Próbálj minél több, rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt enni, így könnyebben megszabadulhatsz a nem kívánatos salakanyagoktól.
  • Kerüld a finomított szénhidrátok, cukor, alkohol és szénsavas üdítők fogyasztását, helyette igyál minél több vizet! Egy felnőtt szervezet számára napi 2-3 liter az ideális mennyiség.
  • Hordj lélegző textíliákat, hagyd a bőröd lélegezni! A természetes anyagok, mint a pamut, vagy a len tökéletes választás.
  • Radírozz! Hetente egyszer radírozd le hátad apró szemcsés, lehetőleg zsíros bőrre való radírral. Pattanásos bőr esetén ne használj testradírt, hiszen azok tele vannak olyan gyümölcsös anyagokkal, amik nem tesznek jót a pattananásoknak. (Előbb szüntesd meg a problémát és utána boldogan használhatod ezeket a csodás illatos testradírokat is.)
  • Tisztíts! Akárcsak az arcbőrünk, hátunk is igényli a megfelelő ápolást. Gyengéd lemosóval távolítsd el a szennyeződéseket, majd egy vattakorong segítségével törölgesd át antibakteriális tonikkal. Amennyiben szükséges használj speciális anti-akne készítményeket. Ha ezt a rituálét nem tudod magadnak elvégezni, kérj meg valakit a közeledben! Heti néhány alkalommal biztosan a segítségedre lesz majd!

Kedvenceink, amelyekkel a szép bőr elérhető: