Zsíros a bőröd? Netán mitesszerekkel, aknés tünetekkel is küzdesz?

Egy biztos: azzal, ha piszkálod a bőröd, vagy nyomásnak, dörzsölésnek teszed ki, csak rontasz a helyzeteden. Mindjárt meg is indokoljuk, hogy miért! Íme néhány tipp, hogy elkerülhesd a pattanások kialakulását vagy megelőzd súlyosbodásukat:

  • Ne használj túlzottan zsíros, lipidekben nagyon gazdag kozmetikumokat, mert ezek megváltoztatják a tüszők állapotát, így okozhatnak némi „dugulást” ezekben a kivezető csövekben. a szennyeződés így bent marad és gyulladás alakulhat ki!
  • Ne érintsd meg az arcodat napközben, ha nem muszáj, hiszen a kezeden lévő bacik és zsír mind-mind rátapad, beszennyezve ezzel az arcod érzékeny bőrét!
  • Ha bicajozol vagy motorozol esetleg sapkát viselsz a téli hideg vagy a nyári nagy meleg ellen, válassz jól szellőző darabot, mert a homlokod befülledése is előidézheti a pattanások megjelenését!
  • Ne válassz nagyon szűk nyakú ingeket, blúzokat, sőt télen a garbóról is mondj le, ha szereted a sálakat, válassz len vagy más könnyű anyagot, ami nem irritálja az arcod szélét és mosd nagyon gyakran, hogy ne szennyeződjön!
  • Ha kénytelen vagy nagyon poros vagy nagyon párás helyen tartózkodni, akkor dolgod végeztével mielőtt mosd le magadról „az út porát” langyos folyó vízben, így nem tömöd el a pórusaidat feleslegesen!
  • Válassz olyan sminktermékeket, amiken a „nem komedogén” kifejezés is szerepel, ez azt jelenti, hogy nem járulnak hozzá a komedók, azaz fekete fejű mitesszerek képződéséhez!

Ha a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is kialakulnak a pattanások, minden esetben fordulj kozmetikushoz vagy bőrgyógyász szakemberhez, hogy megismerhesd a kiváltó okokat és szakszerű kezelésben részesítsenek. Addig is, nézz körül az akné elleni termékek közt: