A telomerek, avagy fiatalságunk őrzői

Az elmúlt évek kutatásai azt igazolják, megfelelő életmóddal késleltethető a szervezet öregedése. Hogyan lehetséges ez? Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az életmódváltás jelentősen növelheti a telomeráz aktivitását, amely a telomerek szintéziséért felelős enzim.

Mik azok a telomerek?

A kromoszómák végein található speciális szakaszok, az ún. telomerák, vagy telomerek. Szerepük, megvédeni a kromoszómák végeit az osztódások során.

Mivel a telomeráz enzim aktivitása rendkívül alacsony, a telomerek minden osztódás alkalmával rövidülnek, míg végül nem képesek megvédeni a kromoszómákat, így azok összeolvadnak. A kromoszómák összecsapódása a DNS-állomány sérüléséhez vezet, a sejtek elöregednek, majd elpusztulnak. A telomerek hossza tehát meghatározza a sejtek élettartamát.

A telomeráz enzim szerepe

A telomeráz enzim aktivitása képes pótolni a kromoszómák végéről azokat a bizonyos hiányzó részeket. Ez eddig rendben is van, csupán egy baj van, az enzim működése növőkorban nagyon intenzív, viszont ahogy öregszünk, fokozatosan lelassul, majd megszűnik. A telomér-telomeráz rendszer egyensúlya tehát kulcsfontosságú szerepet játszik testünk állapotának fenntartásában, illetve az öregedési folyamat késleltetésében.

Életmódunk és az öregedés

A kísérletek szerint már három hónap intenzív életmódváltást hatására, akár 30 százalékkal is megnőhet a telomeráz-aktivitás. Genetikai állományunkat az epigenetikai változások is befolyásolják, melyek tulajdonképpen a minket érő hatások eredményei.

A következő tényezők mind-mind negatívan hatnak genetikai működésünkre:

  • helytelen étkezés
  • rendszeres testmozgás hiánya
  • túlzott pszichikai terhelés
  • stressz

Az örök fiatalság kulcsát ugyan még nem sikerült felfedezni, de megállapíthatjuk, hogy a megfelelő életmóddal lassítható az öregedés folyamata.

Az öregedés természetesen kívülről is lassítható. Válassz növényi őssejteket tartalmazó kozmetikumokat, amelyek megóvják a bőr őssejtjeit, növelik azok élettartamát.

YELLOW ROSE CELLULAR BIO-DROPS SZÉRUM NÖVÉNYI ŐSSEJTEKKEL YELLOW ROSE CELLULAR BIO DROPS SZÉRUM NÖVÉNYI ŐSSEJTEKKEL
Svájci alma növényi őssejtekben gazdag szépség-cseppek. Gazdag összetevőinek köszönhetően megvédi és aktiválja a bőr őssejtjeit, stimulálja a bőr megújulási folyamatait, hidratáló, ránctalanító, feszesítő hatású és javítja a mikrokeringést. A hatást növelik még a polipeptidek és a glikopeptidek szabadalmaztatott keveréke, ami növeli a sejtlégzést és kisimítja a ráncokat, valamint az uborka kivonat, az allantoin és a panthenol (B5-provitamin).
Megnézem a terméket…
BIELENDA CAMELLIA OIL – LUXUS BŐRFIATALÍTÓ HATÁSÚ SZEMKÖRNYÉKI KRÉM
Luxus szemkörnyéki krém gondoskodik a bőr megfelelő ápolásáról, melyet a koreai szépségápolási rituálék ihlettek. A krém hatékonyan javítja a szem körüli vékony érzékeny bőr megjelenését és kondícióját. Intenzíven hidratálja, feszesíti, kisimítja a ráncokat, így a szem körüli bőr feszessé válik.

A kamélia olaj intenzíven tápláló, hidratáló és feszesítő hatású. A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően revitalizáló és erősítő hatású, megtartja a nedvességet a bőrben.

A ceramidok védik a bőrt a vízvesztés és a környezeti tényezők káros hatásai ellen, feszesítő és ránckisimító hatásúak.

A hyaluronsav erőteljes hidratáló, bőrkisimító, feszesítő, rugalmasságot növelő hatású összetevő.

Megnézem a terméket…