TRX edzés

Napjainkban a mozogni-, edzeni vágyók eszközhasználati lehetőségei egyre inkább elrugaszkodnak az edzőtermek hagyományos eszközeitől és edzőgépeitől, és alternatív megoldások egész sorát vonultatják már fel, amelyek úgy látszik töretlen népszerűségnek örvendve egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon. Az ún. funkcionális edzésformák ilyen alternatív megoldások a kötött pályás edzőgépekkel szemben, melyek aktívabb és komplettebb igénybevételt jelentenek a szervezet számára.

Lényegében arról van szó, hogy edzés során lehetővé válik, hogy a gyakorlatok a mindennapi életből vett mozdulatokból építkezzenek, melyek a teljes mozgásterjedelemben és egész testre kiterjesztve történnek, mindhárom síkot kihasználva. Ennek a szemléletnek az egyik napjaink legnépszerűbb példája a TRX, mint felszerelés és a hozzá kapcsolódó edzésprogram.

Miből áll a TRX?

Egy, az amerikai haditengerészet által kifejlesztett speciális heveder, amit gyakorlatilag bárhol, bármikor tudunk használni. A heveder egy rugalmas szalagból készült eszköz, végein fogantyúk vannak a kezeknek és bújtatók a saroknak, lábfejnek. Akár egy egész testedzés is elvégezhető a fára aggasztva, mégpedig úgy, hogy nemcsak a nagyobb izomcsoportokat dolgozza meg, de az apró és mély izomzatot is.

Nemcsak az izomépítés a lényeg

A TRX a funkcionális edzéseszközök legékesebb példája, mellyel minimális eszköz- és helyigény mellett jelentősebb eredmények érhetők el a hagyományosabb edzéseszközökkel szemben. A testet, izmokat az izomépítés tényén túlmutatva a mindennapi élet kihívásaira is felkészíti, mivel a test természetes képességeit erősíti. Ellenben az edzőtermek régebbi és elavultabb felszereléseivel szemben, melyek gyakran vezetnek hibás mozgásminták rögzüléséhez vagy sérülésekhez.

Másik alapvető sajátossága az ún. „core” izmok fejlesztése (ágyéki gerincszakasz körüli izomhurok). Annak az izomcsoportnak a fejlesztése, mely testünk erőközpontja és a gerinc egyik legfontosabb stabilizátora.

Hogyan épül fel egy edzés?

A felaggatott hevederekkel saját testünket használjuk fel ellenállásként és az intenzitást is mi határozhatjuk meg, így a TRX felhasználható egy elit katona vagy egy fehérnemű modell által is. A gyakorlatok számtalan szögben végezhetők, a hatásfoka össze sem hasonlítható más edzéseszközökkel, mivel rengeteg izomcsoportot stimulálunk egy mozdulatsor végrehajtása közben is. Jóval több kalóriát is elégethetünk munka közben, mint egy cardio edzés alkalmával, mellyel anyagcserénket is felpörgetjük.

Összefoglalóként a jótékony hatásai:

  • A gravitáció kihasználása különböző testhelyzetekben, ami által egyszerre több izomcsoport is bekapcsolódik a mozdulatsorba.
  • Egyaránt fejleszti az erőt, állóképességet, hajlékonyságot, egyensúlyérzéket, valamint a „core”-izmok stabilitását.
  • Használata nem bonyolult, mivel a mozdulatok a mindennapi életből is ismeretesek (guggolás, kitörés, stb.).
  • Természetes mozgásformák felhasználásával ízületeinket is kíméli.
  • Mivel saját testünkkel dolgozunk az erőkifejtés, az ellenállás és az intenzitás is személyreszabott, ezért bárki számára könnyen elkezdhető edzésfajta.
  • Mivel kis helyen – akár a táskánkban is – elfér, könnyen mozgatható felszerelés, szinte bárhol felhasználható.
  • A mozdulatsorok variációja szinte végtelen.

Edzés utáni frissítőként használd egyik kedvencünket: