Tej vs. akne

Számos kutatás foglalkozik a tej és az akne kialakulásának kapcsolatával, miszerint a tejet rendszeresen fogyasztóknál gyakrabban fordulnak elő pattanások, illetve könnyebben vezet gyulladásos folyamatok kialakulásához és persze vannak, akik erősen cáfolják a dolgot.

Nehéz igazságot tenni, de a következő tényeket biztosan állíthatjuk:
  • A tehéntej egy bizonyos IGF-1 nevezetű, növekedést elősegítő hormont tartalmaz. Nem hiába mondják a gyerekeknek, hogy igyanak sok tejet, mert attól majd jó nagyra nőnek. Fejlődő szervezet számára valóban hasznos, viszont tinédzserkorban nem árt vele vigyázni.
  • Akinek egyébként is pattanásos bőre van, az jobb, ha száműzi a tejtermékeket étrendjéből, ugyanis az IGF-1 hormon serkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat és ez sajnos a bőrön is meglátszik.
  • A P.acnes (Probionibacterium acnes) a pattanások kialakulásáért felelős baktérium. Ez a baktérium a bőr felszínén található és normál esetben semmilyen problémát nem jelent. Azonban ha valamilyen oknál fogva elszaporodik, helyi gyulladást okoz, amely pattanások kialakulásához vezet. A P.acnes baktérium legfőbb táplálékai a faggyúmirigyek által termelt zsírsavak, a tej hatására pedig szervezetünk több faggyút termel, ezáltal kiváló táptalajt teremt elszaporodásukhoz.

Tehát elmondhatjuk, akinek eleve pattanásos, problémás a bőre, annál a tejtermékek fogyasztása a tünetek súlyosbodását okozza. Azonban nekik sem kell drasztikus tejmegvonásban részesülniük. A rizstej, vagy szójatej tökéletesen kompenzálja a tehéntejet. Bármelyik változatát fogyasztjuk, próbáljuk meg betartani a napi 1 pohárnyi adagot.

A külső ápolásról se feledkezz meg, vedd fel a versenyt a pattanásokkal: