…avagy hogyan legyünk egész nap fittek!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy reggeli felkelés nehezen indult, a nap pedig még nehezebben folytatódott, amire a rossz, borongós, esős idő, mint a mostani, jobban rányomja a bélyegét hajlandóságunkra, hogy bármit is aktívan, nagy lelkesedéssel csináljunk. Éppen ezért, hogy ez megváltozzon, már reggel kell tenni ellene valamit, hogy egész nap kitörő örömmel nézzünk elébe teendőinknek, hogy egész nap fittek maradjunk.

A reggel ne csak a kávéval induljon!

Mindenkinek van egy jól bejáratott rituáléja, ahogy felkészül a napra. Elkészíti a kávéját, elolvassa az e-mailjeit, megnézi a reggeli híreket, netalán vesz egy forró fürdőt. Azonban, ha sokszor ez sem segít, és mindinkább visszacsalogat az ágy egy kis szundira, iktassunk be a kávé és a reggeli készülődés közé egy kis mozgást is!

  • Nemcsak testileg, de szellemileg is felélénkít: Elég egy reggeli kocogás a szabadban, vagy kis tekerés a szobabiciklin, és máris elevenebbnek érezzük magunkat.
  • Testi-lelki ’jólműködés’ mellett szerveink is pozítivan reagálnak: Már egy kevéske edzés révén is élénkül agyműködésünk, ami kedvező hatással van a kreativitásra és a problémamegoldó képességünkre, továbbá anyagcsere folyamataink is nagyobb fordulatszámon működnek majd.

A reggeli élénkítő zuhanyhoz használd egyik új kedvencünket:

FARMONA TUTTI FRUTTI: BANÁN & EGRES TUSFÜRDŐ

 Lehetőleg a hétmérföldest használjuk a hetes busz helyett!

Egy nehéz reggelt, csak még inkább tetézhet, ha beülünk a kényelmes autónkba a volán mögé, és nemcsak az idő, de hangulatunk is borúsabb lesz a dugóban állva, vagy mikor piros lámpa piros lámpát követ. De mit tehetünk ezek ellen:

  • Menjünk gyalog: Igaz, nem tud mindenki gyalog munkába menni, lehet, hogy a lakhelyét és a munkahelyét egy város választja el egymástól, de ez esetben használjuk a tömegközlekedési eszközöket, és szálljunk le egy-két megállóval előbb, mint ahova mennénk és sétáljunk be a munkahelyünkre. Már ez a kis séta is jólesően be fogja indítani a napunkat!
  • Használjunk biciklit: Egyre több munkahely preferálja már, ha dolgozói biciklivel járnak be munkába. Van bicikli tároló, mosdásra alkalmas kisegítő helységek, és az a kis biciklizés kipótolhatja esetlegesen elmaradt reggeli sportolásunkat.

A munka nem kifogás a semmittevésre!

Egyre inkább ülő életmódra vagyunk kárhoztatva már a kisiskolától kezdve, éppen ezért fontos, hogy mindig keressünk alkalmat arra, hogy mozogjunk egy kicsit, amit akár az irodában ülve számítógép előtt is megtehetünk 2-3 óránként, hogy elgémberedett tagjainkat megmozgassuk kicsit. Sok esetben nem is kell abbahagyni aktuális teendőinket, egy telefonálás, vagy gépelés közben is végezhetők  hatékony gyakorlatok, melyekkel egy kis edzettséget szerezhetünk magunknak munka közben:

  • A felső hasizmok erősítése: Üljünk a székünk szélére, majd a hasizmunk megfeszítésével dőljünk hátra addig, amíg nem érintkezünk a háttámlával, majd 10 másodpercig a pozíció megtartása után, dőljünk előre, majd néhányszor meg is ismételhetjük a gyakorlatot!

További munka közbeni gyakorlatokat egy korábbi cikkünkben találhattok.

Az este a levezetés időszaka

    Sokaknál ez a tömeg- vagy szabadidősportolás időszaka. Elmennek futni a Margit-szigetre, vagy egy baráttal egy közeli squash-klubba fallabdázni. Egy kis esti sportolás elegendő a nap folyamán felgyülemlett energiák levezetésére, ami kedvező hatással van alvásunkra, ami közvetve megalapozza következő napi fittségünket is.