EDZÉS A SZABADBAN!

Ha formában akarunk maradni, vagy ha szeretnénk jobb edzettséget biztosítani magunknak, hogy ne ájuljunk el már 2 emelet megtételétől, vagy ha netalán fogyni szeretnénk, akkor nincs mese, mozogni kell! A rendszeres mozgás hatására pozitív változások állnak be szervezetünkben, edződik testünk, szellemünk, amiben nagy szerepe van a környezetnek is.

Manapság egyre divatosabb edzőtermi bérletet vásárolni, és a komplexum megannyi lehetősége közül csemegézni, amivel természetesen nincs is semmi probléma, szokták mondani, hogy kinek a pap, kinek a papné, de egy természetes közegben mégis másként tud hatni a mozgás, ne adj isten a rendszeres mozgás.

Életvitel vs. elképzelés

Az elhatározás egy viszonylag egyszerű folyamat, nem jár komolyabb fáradtsággal, erőfeszítéssel, csak eldöntjük, hogy heti több alkalommal is mozogni fogunk.

Azonban a megvalósítás már más tészta, ugyanis ott az életünk, a napi rutin, a kötelezettségek, amik mellett sokszor nem mindig jut idő, akár egy félórás mozgásra sem. Pláne, ha még be is iratkoztunk a helyi edzőterembe. Az el nem használt edzőtermi bérlet után pedig lanyhulhat edzés iránti kezdeti lelkesedésünk, ami annak befejezésébe is torkolhat.

Azonban a rendszeresség spontaneitása – az érzés, hogy hazafele is eldönthetjük, hogy a közeli parkba lemegyek futni, vagy elmegyek biciklizni egyet – kevesebb frusztrációval jár. Nincs azaz állandó érzés, hogy ha már egy kisebb vagyont elköltöttem bérletre, akkor le is kell járnom, ugyanis itt nem fog lejárni a havi bérlet, nem kell forint tízezreket felemésztenem, ahhoz hogy mozogni tudjak. Ennek folyamán sokkal könnyebben kialakulhat a rendszeresség, ami a mozgás iránti elköteleződésünket erősíti.

Vissza a természetbe!

Ugyan a városi kerékpározás nem éppen a természet megközelítése, de egy park, folyópart, vagy egy apró zöldterület elegendő számunkra egy kis mozgáshoz. Testünket átjárja akár a reggeli csípős szellő, akár az esti hűvös levegő. Nincs az a bezártságérzés, nincs frusztráció az edzőteremi tömeg miatt, és nincs idegfeszültség a sokszor bántóan hangos és erős zenétől.

Bármikor igénybe veheted a szolgálatait, nincs nyitva tartási idő, amihez igazodni kell, és amihez igazítani kell életviteled. Edzhetsz korán reggel kedvenc zenéidet hallgatva ébresztő gyanánt, míg kicsit álmoskás a város, de edzhetsz este is a munka során felgyülemlett feszültséget levezetve. Nem mellesleg a természetes fény is hatást gyakorol szervezetedre, ellenben a neoncsövek éles fényével.

Máshogy mozgunk kint, mint bent

Az edzőteremben végzett gyakorlatok jelentősen korlátozva vannak az épület fizikai sajátosságai miatt, csak egy meghatározott térben mozoghatunk, illetve a különféle eszközökön végzett mozgás is más, mintha a szabadban végeztük volna el.  Például bizonyos edzőtermi eszközök – lábnyomó gép, fekvenyomó pad – indokolatlan igénybevételnek teheti ki testünket, ízületeinket, melyek akár hosszabb távon gyengíthetik is teljesítményünket. Az ember máshogy fut egy futópadon, mint kint a terepen, ugyanis nem csak egyfajta behatásnak vannak kitéve ízületeink, hanem nyílt terepen futhatunk lefele, felfele, sok irányváltoztatással, a természeti tényezők is változatosságot biztosítanak erőkifejtésünknek.

Brit tudósok kimutatták…

Arról nincs fogalmam, hogy a most taglalt részben valóban brit tudósok végezték a felmérést, mégis számos kutatás foglalkozott a témával, hogy hol jobb edzeni: bent vagy kint?

Egy vizsgálat során a vizsgált személyeket arra kérték, hogy végezzék el ugyanazt az edzést kint is, és bent is. Majd utána megkérdezték őket benyomásaikról, miként érezték magukat a két edzés alatt. A végeredményt tekintve a kinti edzést sokkal lelkesebben, nagyobb életerővel végezték el a vizsgált személyek, kisebb feszültséget, kimerültséget mutatva.

Egy objektívebben mért kutatás során pedig idős emberek heti aktivitási szintjét mérték elektronikai eszközökkel. Hasonló eredménnyel zárult ez a kutatás is, ugyanis azok, akik az edzéseket a szabadban végezték, jóval több időt – körülbelül fél óra – töltöttek mozgással, mint azok akik, az edzéseket teremben végezték.