Zárd a napot egy pihentető masszázzsal!

A masszázs az egyik legősibb és legtermészetesebb nemcsak gyógyászati célú, de a lélek, a test felfrissítésére, illetve betegségek kezelésére és megelőzésére is alkalmas eljárás.  Napjaink csoda módszerei, és csúcstechnológiával felszerelt eszközei és felszerelései mellett is jelen van mindennapjainkban, mit sem vesztve hatékonyságából. Egy pihentető masszázs nemcsak testileg, de szellemileg is új embert képes faragni belőlünk, illetve szakértő kezekben évszázadok ismeretanyaga enyhítheti testünk panaszait.

Mi is a masszázs?

A test felületén alkalmazott mechanikus ingerek, melyekre a kialakult válaszreakció a fizikai gyógyulás. Ezen ingerek részben közvetlenül, részben pedig közvetve (neurohormonális alapon) befolyásolják a sejtek, szövetek, izmok működését. A befolyásolás elsősorban lokális (izomműködés, keringési rendszer), de a távoli szervekre is kifejti hatását.

Helyi hatások

Az ingerek, a behatások következtében funkcionális változások jönnek létre váz- és mozgató szerkezetünkben. Az irhában és a laza kötőszövetben aktiválódik a hisztamin és a bradikinin. Hisztamin hatására ellazulnak a simaizomrostok, melyek az erek falát alkotják, bőrpírt és hajszálértágulatot okozva, míg a bradikinin a sejtfal áteresztőképességét növeli meg, ami elősegíti az anyagcseretermékek felvételét, illetve a kóros termékek leadását, továbbá a masszázsfogások következtében javul a vérellátás, a szövetek oxigénellátása.

További közvetlen hatások:

  • Fokozza az izmok teljesítőképességét: Csökken az izomtónus, felgyorsul az anyagcsere, aminek hatására megnő az izmok rugalmassága, teljesítőképessége, a fáradt izmok pedig gyorsabban regenerálódnak.
  • Javul a bőr állapota: Egy átlagos nap behatásai (nap, szmog, étrend) hozzájárulnak a bőr kiszáradásához, ráncosodásához. A masszázs ezzel szemben kitágítja a bőr kapilláris ereit. Simító és dörzsölő fogások hatására felgyorsul az elhalt hámsejtek bőrről való leválása, és fokozódik a mélyebben fekvő fiatalabb sejtek növekedése.
  • Enyhülnek a krónikus fájdalmak: Egy szakképzett masszőr kezei elősegíthetik a fájdalmas állapotok megszüntetését, mivel olyan ingerületeket gerjeszt a szövetek idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba, ezen túlmenően fokozódik az endorfin kiválasztása, aminek természetes fájdalomcsökkentő hatása révén enyhül a fájdalom és a kellemetlen közérzet.

Közvetett hatások:

  • Enyhíti a stressz hatásait: Tudományosan bizonyított tény, hogy a mindennapjaink során felgyülemlett stressz fokozza a betegségek kialakulását, az állandó magas feszültségi szint által kiváltott válaszreakciók (ingerlékenység, fej-, hát-, és nyakfájás, gyenge koncentrálóképesség, depresszió, harag, stb.) csökkenthetők akár már egyetlen masszázskezeléssel is. Ugyanis a masszázs révén aktiválódik a paraszimpatikus idegrendszer, ellensúlyozva a negatív reakciókat, optimalizálódik a szívritmus és a vérnyomás, javul a keringés, ami által javul a közérzet is.
  • Jobb alvást biztosít: Egy nyugtató masszázs révén megteremtődnek az alvás ideális feltételei, ugyanis az ingerek hatására az idegrendszer megnyugszik, csökken a vérnyomás, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés, mindezek a test lelassulását eredményezik.

Masszáz általános szabályai:

  • evés mellőzése előtte és utána fél órán belül,
  • megfelelő folyadékpótlás,
  • gyógytea fogyasztása,
  • ásványvízfogyasztás
  • gyógykezelésként három naponta, preventív, általános kezelésként hetente.