Problémák és megoldások

Ha a tested szinte teljes felületén száraznak érzed a bőröd, annak több oka is lehet! Szeretnénk néhány tippet adni azoknak, akik néha tanácstalanul állnak a drogériák polcai előtt azon gondolkodva, vajon milyen testápoló termékeket válasszanak!

Alipikus bőr

Akinek hideg- vagy meleg időben, esetleg ezek váltásakor hirtelen kipirosodik és viszketővé válik a bőre, ott erős a gyanú, hogy a faggyútermelés alulműködése okozza a tüneteket. Ilyenkor a bőrt védő és rugalmasságot adó lipidréteget érdemes pótolni. Erre elsősorban nem a hidratáló, hanem a gazdagabb, lipides krémek alkalmasak, ezek hiányában az ilyen típusú bőr nagyon hamar ráncosodik. Ha emellett vízhiány is felfedezhető, akkor természetesen egy kombinált kence lehet a megoldás.

Dehidratált vagy vízhiányos bőr

Ellentétben a hiedelmekkel nem csak a száraz bőr lehet vízhiányos, hanem a zsíros vagy kombinált bőrűek is szenvedhetnek a felső vagy a mélyebb rétegek kiszáradása által okozott kellemetlen tünetektől! Akinek húzódik, feszül, fakó, élettelen vagy mosakodás után kellemetlen tapintású a bőre, az inkább vízhiányra gyanakodjon. Ilyenkor érdemes egy jó hidratáló krémet választani, amik zsíros, ámde vízhiányos bőr esetén lehetnek faggyúszabályzó hatóanyagokban gazdagok, így szépen egyensúlyozható a végeredmény.

A szárazság tehát bőrtípustól függetlenül jelentkezhet, ezért a szakértői segítséggel (bőrgyógyász, kozmetikus) kiválasztott termékek használatán túl az alábbiakra is ügyelj, így nem érhet baj.

Radírozz!

A megvastagodott és elhalt szaruréteg nem engedi lélegezni a bőrt, a hidratáló hatóanyagok pedig nem szívódnak fel. Éppen ezért hetente- kéthetente egyszer érdemes kímélő bőrradírral megszabadulni tőlük.

Hidratálj belülről!

Szervezetünk egyik legfontosabb összetevője a víz. Ha kevesebb van belőle, az azonnal meglátszik és nyomot hagy a bőrön is. Legalább másfél-két liter tiszta vízre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk!

Kerülj el mindent, ami szárazságot okozhat!

A sok napozás vagy a túlzásba vitt szoláriumozás mellett a hosszas zuhanyzás, a nagyon meleg vagy nagyon hideg víz is felelős lehet a szárazság okozta tünetekért.

Ha hosszan fennálló tüneteket észlelsz:

Keress fel egy háziorvost vagy belgyógyászt, hiszen a vitaminok és az ásványi anyagok hiánya, vagy éppen a pajzsmirigy működési zavarai is okozhatnak bőrszárazságot.

Keresd a legjobb hatóanyagokat!

A szárazság ellen sokat tehetsz, ha az alábbi hatóanyagokkal dúsított terméket választasz:

  • A és E-vitaminok
  • Hyaluron-sav
  • Mandulaolaj
  • Jojoba olaj
  • Allantoin
  • Algák
  • Aloe vera
  • Olíva olaj
  • Shea vaj
  • Argán olaj

Kedvencünk:

Természetes hámlasztó hatású papain enzimmel, a bőr állapotát javító természetes pórusösszehúzó, tisztító és frissítő hatású bentonittal, valamint kaolinnal. Az A- és E-vitaminok, a szója-lecitin, hidratálják és javítják a bőr textúráját.