MIT VIGYÜNK MAGUNKKAL A NYARALÁSRA?

Nem véletlenül imádjuk annyira a tengerpartot – a bőrünk sima és bronzbarna lesz, megszűnnek a pattanásaink, ezen kívül a só tisztító hatása az allergiások légutainak is kedvez. Ennek ellenére mindenkinek ismerős a kép, amikor egy kiadós tengerparti nyaralás után, hámló, vagy viszkető bőrrel és sprőd hajjal állítunk haza. Ezt azonban könnyedén elkerülhetjük, ha odafigyelünk néhány apróságra!

Olajat a hajra!

A só elősegíti a kötőszövetek regenerálódását, ezért jót tesz a fejbőrnek és segít megszüntetni a korpásodást! „De jóból is megárt a sok”, hiszen a só nagy mennyiségben megbontja a keratinnak, azaz hajunk egyik legfontosabb összetevőjének a kötéseit. Ha túl sokáig fürdőzünk, annak az lesz az eredménye, hogy hajszálaink szárazzá és töredezetté válnak. Ezt a hatást a tengerparti szellő és a forró napsütés csak fokozza, tehát tincseink ilyenkor különleges ápolást igényelnek.

A tengervizet minden esetben öblítsük ki a hajunkból, megóvva ezzel a só további kártékony hatásaitól. Ápoljuk balzsammal, illetve pakolással, a hajvégekre pedig használjunk tápláló olajat, amit akár strandolás előtt is felvihetünk, így védőréteget képez hajunkon, és megkíméli frizuránkat a sótól, illetve a káros UV sugaraktól!

Shea vajat a hidratált bőrért!

Alapvető tévhit, hogy a tengervíz kiszárítja bőrünket! A tengeri só zsíros bőrnél kiegyenlítő hatással bír, mivel visszafogja a faggyúmirigyek működését. De a szárazabb bőrűeknek sem kell kétségbeesni, hiszen a só segít visszaállítani a természetes pH értéket, lezárja a pórusokat és megköti a nedvességet. Akkor mi az oka annak, hogy bőrünket mégis érdesnek érezzük?

A só, miután megszáradtunk, kiül bőrünkre és a napsütéssel karöltve elkezd ellenünk dolgozni, ezért fontos, hogy mindig alaposan lezuhanyozzunk utána, majd használjunk shea vajat, amely kíméletesen nyugtatja és hosszantartóan hidratálja a bőrt, emellett természetes UV szűrő.

Naptejet a leégés ellen!

A tengerpartokon a homokról visszaverődő fény 25%-kal növeli az UV-sugárzás mértékét, ezért a megszokottnál magasabb faktorszámú napkrém használata javasolt. Az első napokban érdemes 50 faktoros krémet felkennünk, különösen odafigyelve az arcbőrünkre!