Avagy lehet egyik hatékonyabb a másiknál?

Amikor belépünk egy edzőterembe sokszor határozott elképzeléseink vannak arról, hogyan is képzeljük el magunkat, mondjuk 3 hónap múlva. Laposabb fenék, szálkásabb test, jobb erőnlét és kondicionális képességek. Azonban, ha ezeket a célkitűzéseket olyan gyakorlatokkal szeretnénk megvalósítani, melyek hatékonysága hagy némi kívánnivaló maga után, akkor erősen kérdéses céljaink elérése. Hiszen hogyan is várható el az eredmény, ha tanácstalanul kipróbáljuk az utunkba kerülő eszközöket, felszereléseket, de ha valaki iránymutatást ad, megszabja, miből mennyit kell elvégezni, máris közelebb kerültünk céljaink megvalósításához.

Persze nem mindenki szereti, ha mások mondják meg mit kell csinálni, vagy nem engedheti meg magának a segítséget, éppen ezért megpróbáljuk pro és kontra eldönteni a címben szereplő kérdéseket.

Hol van több szakértelem?

Itt könnyen megállapítható, hogy merre fele billen a mérleg nyelve, mivel egy szakképesített személyi edző lényegesen több szaktudással van felvértezve, mint egy átlag edzőterembe járó. Szeretnénk azt hinni, hogy mi mindenhez értünk, azonban sokszor ártalmas lehet, akár az egészségünkre nézve is, ha mindenfajta instruálás nélkül kezdünk neki valamilyen edzésprogramnak, vagy egy eszköz használatának.

E tekintetben miben lehet segítségünkre egy személyi edző:

  • Személyre szabás: személyiséghez, fittséghez, egészségi állapothoz képes igazítani az edzéseket,
  • Hatékonyság és célorientáltság: megmutatja és betanítja a gyakorlatok helyes végrehajtását, az eszközök megfelelő használatát,
  • Megfelelő ellenőrzések: rendszeres tesztelésekkel ellenőrizhető a fejlődés, ha pedig az elmarad, módosítja az edzésprogramot,
  • Motiváció: ez nagyon fontos, hogy ha elérkeztünk a holtponthoz, amikor már a hátunk közepére sem kívánjuk a mozgást, segíthet átlendülni ezen a ponton. 

Milyen az árfekvés?

Gyakorlatilag, ahol szeretnénk valamilyen szolgáltatást igénybe venni, első-vagy másodlagos szempont annak árfekvése. Természetesen sokkal olcsóbb lehet, ha csak saját magunk vagyunk, mikor sportolunk. Nem kell ahhoz edző, hogy elmenjük futni egyet egy közeli parkban, vagy biciklizzünk az erdőben. Ha csak fittségünkön akarunk javítani, akkor ezek a sportolási formák is elegendők lehetnek, de ha például 10-20, vagy akár még több plusz kilótól szeretnénk megszabadulni, vagy versenyszerűen szeretnénk elkezdeni valamit és ahhoz szükséges a felkészülés, érdemes igénybe venni egy személyi edzőt. Fontos az ár-érték arány vizsgálata, ugyanis, ha a befektetett költségek megtérültek abban, hogy a többhavi megfeszített munka után leadtunk 30 kilót, akkor megérte egy edző alkalmazása.

Hol várható jobb eredmény?

Kezdjük ott, hogy mi számít eredménynek? Mik voltak a céljaim? Milyen utat jártam be? Maga egy személyi edző a már említett pontokba szedett elvárásain túl egy más szemlélet kialakításában is segít, egy új életfelfogás kialakításában, ahol hangsúlyos szerepe van a mozgásnak. Ez mindenképpen eredményre vezető felfogás. De eredményként lehet azt is értékelni, hogy miután vásároltam egy új biciklit és minden másnap rendszeresen használva hetek alatt jobb fizikumom, jobb erőnlétem lett. Tehát az eredmény annak függvényében vizsgálható, hogy milyen célokat tűztünk ki magunk elé.