IGEN, NYÁR VAN!

A szárazság nem csak az időjárást jellemzi nyáron, hanem a bőrödet is? Ha ez így van, akkor jobb vigyázni, mert könnyebben leéghetsz! Először azonban nézzük meg, mitől szárad ki könnyebben a bőröd, hogy aztán megfelelőképpen tehess ellene!

Mitől szárad ki a bőröm nyáron?

  • A naptól? – Az erős napsugárzás bőrszárító hatásáról már biztosan hallottál! Ilyenkor a testünk lényeges részét képző víz hamarabb párolog, így a bőröd is veszít víztartalmából.
  • A víztől? – A pancsolás a meleg egyik legjobb ellenszere, ugyanakkor, ha klóros vízben teszed mindezt egy strandon, akkor bőrödet komoly próbatétel elé állítod. A természetes vizekkel is vigyázz, hiszen a túlzott „kiáztatás” a bőröd felszínéről leoldja a lipidréteget, ezáltal kitéve azt a szárazságnak és némi fertőzésveszélynek is!
  • A portól? – Kevesebb eső esik, így szinte mindenhol porosak az utak és a levegőben is magasabb a szálló por koncentrációja. Ezek a szemcsék szennyezik a bőrt és irritálják is. Az irritált bőr pedig hajlamos a kiszáradásra.
  • Az alkoholtól? – A fesztiválszezon sem a bőrszépítő időszakok egyike, a gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben fogyasztott alkohol vízelvonó hatása hamar nyomot hagy a bőrödön.
  • Kevesebb krémet használok? – A reggeli gyors testápolózást vagy arckrémezést szívesen kihagyod a melegben? Pont a védőrétegtől fosztod meg a bőröd! Nem jó ötlet!

Mit tehetsz ellene?

  • Napvédelem: Használj UVA és UVB faktoros napkrémet, olajat vagy permetet! Enélkül ki se tedd a lábad az utcára, hiszen a kivágott ruháknak köszönhetően több bőrfelület marad szabadon!
  • Pancsolj mértékkel: Ne várd meg, míg „ráncosra ázik” a bőröd a vízben, inkább gyakrabban és kevesebbet lubickolj, a bőröd örül majd!
  • Fogyassz felelősséggel: Nem csak a bőröddel szúrsz ki, ha a kelleténél gyakrabban iszol alkoholt, hanem az egészségednek is ártasz! Maradj a könnyebb, lazább italoknál, tudod a kevesebb néha több!
  • Sose hagyd ki a hidratálást: Kívül-belül szükséged van hidratációra, igyál sok vizet, jeges teát és limonádét és ne feledkezz meg a testápolásról! Válts könnyebb testápoló szerekre, testvajadat cseréld gyorsan felszívódó lotion-re, az arckrémedet pedig mattító változatra, hidd el, erre a védelemre szükséged van!

Ha napvédelemre van szükséged:

Ha mattító arckrémre vágysz: