GOMBÁS FERTŐZÉSEK A LÁTHATÁRON!

A strandról a napozás, a fürdés, a pihenés és nevetés, egyszóval rengeteg jó élmény jut eszünkbe, pedig néhány rosszabbal is kecsegtethet, ha nem vigyázunk! A nagy melegben nem csak a leégéstől vagy a napszúrástól kell megóvnunk magunkat, hanem az alattomosan támadó gombáktól is! A langyos vízben megbúvó kórokozók imádják a klórtól, naptól érzékenyebbé vált, védekezőképességében meggyengült bőrt. Tegyünk ellenük!

Csodás lábak- gombák nélkül!

Talán a legismertebb gombás fertőzések egyike a lábgomba, amely kellemetlen viszkető érzéssel, enyhe hámlással és a körmök színének-formájának megváltozásával jár. Főleg zuhanyzókban, közös öltözőkben szedhetjük össze őket, elég, ha papucs nélkül sétálunk, vagy hosszasan nedvesen hagyjuk a lábujjak közeit. Ügyeljünk hát arra, hogy minden fürdés után (papucsban) mossuk le magunkat folyó vízzel, majd töröljük szárazra magunkat. Ha pedig elkaptuk, minden esetben maradjunk távol a víztől, hogy ne „osztogassuk tovább”!

Ragyogó hajkorona- korpamentesen!

A fejbőr enyhe hámlását, korpásodását is okozhatja gomba, mivel hajunkat gyakran nedvesítjük a nap elleni védekezés során, ezért nem árt felkészülni erre az időszakra egy gyógy samponnal, vagy fejbőrbe masszírozható permettel. Kérjünk tanácsot bőrgyógyász szakembertől és amint lehet, öblítsük ki hajunkból a klóros vizet, ezzel nemcsak a kiszáradást, de a kórokozók térnyerését is megelőzhetjük!

Intim higiénia- nyáron is!

A toplistás fertőzések második változata az, amely a nőket érinti leggyakrabban, ugyanakkor a férfiaknál is előfordul, csak többnyire nem okoz kellemetlen tüneteket. Ez bizony a nemi szerveink gombás fertőzése. A viszkető, csípő érzés, pirosság, és a nyálkahártya váladékának megváltozása szinte biztosan ilyen fertőzést takar. Ebben az esetben jobb, ha minél hamarabb felkeresünk egy szakorvost és mihamarabb megfelelő kezelést kérünk.

Végezetül néhány tipp, amivel hatásosan védekezhetünk a gombák ellen:

  • Lehetőleg hordjunk papucsot minden zuhanyzáskor és töröljük magunkat szárazra, főként a hajlatokban!
  • Óvatosan használjuk az illemhelyeket!
  • Vigyünk magunkkal fertőtlenítő kendőket, ezekkel biztosítva környezetünk és családunk személyes higiéniáját!
  • Sérült bőrrel ne fürdőzzünk, mert a sebeken át sokkal könnyebben támadnak a kórokozók!
  • Ha legyengültnek érezzük magunkat, ne menjünk fürdőzni, ugyanis védekező rendszerünk pajzsán könnyebben találnak rést ilyen esetben a gombák, vírusok, sőt a baktériumok is!