Manapság nagyon nehéz eligazodni a professzionális kezelésekben található számtalan sav között.Hogy megkönnyítsük a választást összeszedtük a legfontosabbakat!

AZELAINSAV (INCI: AZELAIC ACID)

Az azelainsav a természetben is előfordul a búzában,a rozsban és az árpában. Számos bőr- és hajápolótermékben használatos. Antibakteriális hatásánakköszönhetően az akne kezelések fő hatóanyaga, minda mitesszeres, mind a fertőzéses esetekben. Gátoljaaz aknékat okozó baktériumok növekedését, tisztántartva ezáltal a bőr pórusait. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően rosacea elleni készítményekben gyakran előfordul. A tirozináz enzim gátlásával, csökkenti a melanin képződést, ezért bőrfehérítő kezelésekben is használható.

GLIKOLSAV (INCI: GLYCOLIC ACID)

A glikolsav egy alfa-hidroxi (AHA) sav. Keratolitikus (hámoldó) hatású, emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns. A természetben azéretlen gyümölcsökben – szőlő, cukornád, vadszőlő – fordul elő. Kémiai peelingekben használatos halványító, ránctalanító hatása miatt. Seborrheás, aknés bőrre, pigment rendellenességekre és az öregedőbőr kezelésére használható.

LAKTOBIONIK SAV (INCI: LAKTOBIONIC ACID)

Alapvetően két fő alkotóeleme van, a tejcukor és aglükóz-sav. A tejcukor a bőr kollagén szintéziséért felel, a glükóz-sav pedig segíti a bőr helyreállító mechanizmusait. A laktobionik sav megelőzi a bőr kiszáradását, emellett nagyon erős antioxidáns hatású, fontos szerepet játszik a fiatalság megőrzésében.

MANDULASAV (INCI: MANDELIC ACID)

Egy alfa-hidroxi sav (AHA), mely megtalálható a keserű mandulában, a meggy és az őszibarack magjában. Előnye, hogy egyenletesen szívódik fel a hámrétegben. Antibakteriális és faggyútermelést szabályozó hatása miatt kifejezetten aknés, vagy arra hajlamos, zsíros, kombinált bőrre ajánlott. Gyakori hámlasztó és hiperpigmentációt kezelő hatóanyag. Javítja a kollagén szintézisét a bőrben, növeli annak vízmegkötő képességét.

SIKIMI SAV (INCI: SHIKIMIC ACID)

Csillagánizsból származó kivonat a sikimisav, aminek a hámlasztó hatása tízszer erősebb, mint a glikolsavé, miközben sokkal kíméletesebb, a bőrirritáció mértéke minimális. Antibakteriális hatású, hatékonyan kisimítja és ragyogóvá teszi a bőrt.

SZALICILSAV (INCI: SALICYLIC ACID)

Belsőleg alkalmazva láz- és fájdalomcsillapító hatású, így származékait a gyógyászatban is alkalmazzák. Bőrre gyakorolt hatásai: minden koncentrációban élősdi ellenes és fertőtlenítő, szárító, összehúzó, verejtékcsökkentő, szagtalanító. Koncentrációtól függően: 0,5-1%-ig hámképző, gyulladásellenes, 1-4%-ban gyenge hámoldó, korpázó hámlást okoz, 4-10%-ban erős hámoldó, lemezes hámlást okoz és gyulladáskeltő, 10% felett roncsoló és gyulladáskeltő hatású. Zsírban oldódó hatása miatt könnyen bejut a bőr mélyebb rétegeibe. Tartós használata esetén a lipidrétegben felhalmozódik, ezért hatása egyre erősödik.

TEJSAV (INCI: LACTIC ACID)

Szerves sav, mely számos biokémiai folyamatban fontos szerepet játszik. Színtelen, szirup sűrűségű, savanykás szagú folyadék. A tejsav az α-hidroxisavakhoz (AHA-savakhoz) tartozó anyag, mely nagyobb dózisban (pH 3-4-es közeg) feloldja a szarulemezek közötti kötést, így hámoldó, bőrmegújító hatással rendelkezik. Kíméletesen hámlaszt, ugyanis az ép bőrt nem károsítja, csak az elszarusodott hámot oldja, emellett pórusösszehúzó és fertőtlenítő hatású. A tejsav a savköpeny részeként a bőrfelszín kémhatásáért is felelős, így fontos szerepet játszik bőrfelszíni baktériumok szabályozásában.