Savszótár- avagy, melyik sav, mire jó a kozmetikumokban

Amikor a kozmetikumok összetevői között keresgélve megpillantunk egy olyan hatóanyagot, amelyben szerepel a sav kifejezés, rögtön annak szárító, maró hatására gondolunk, pedig sav és sav között óriási különbség lehet, attól függően, hogy a savak melyik csoportjába soroljuk. Kémiai hámlasztásra például az (AHA), azaz alfa-hidroxi savak alkalmasak, ezek többnyire arctisztító termékekben találhatóak meg kis mennyiségben. Vannak azonban bizonyos savak, melyek éppen hidratáló hatásukról ismertek, gondoljunk csak a manapság annyira népszerű, a legtöbb ránctalanító krém alapanyagaként szolgáló hyaluronsavra, vagy a bőr számára elengedhetetlen zsírsavakra.

Íme, a kozmetikában legtöbbször használt savak betűrendben:


AZELAINSAV (INCI: AZELAIC ACID)
Az azelainsav a természetben is előfordul a búzában, a rozsban és az árpában. Számos bőr- és hajápoló termékben használatos. Antibakteriális hatásának köszönhetően az akne kezelések fő hatóanyaga, mind a mitesszeres, mind a fertőzéses esetekben. Gátolja az aknékat okozó baktériumok növekedését, tisztán tartva ezáltal a bőr pórusait. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően rosacea elleni készítményekben gyakran előfordul. A tirozináz enzim gátlásával, csökkenti a melanin képződést, ezért bőrfehérítő kezelésekben is használható.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>


GLIKOLSAV (INCI: GLYCOLIC ACID)
A glikolsav egy alfa-hidroxi (AHA) sav. Keratolitikus (hámoldó) hatású, emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns. A természetben az éretlen gyümölcsökben – szőlő, cukornád, vadszőlő – fordul elő. Kémiai peelingekben használatos halványító, ránctalanító hatása miatt. Seborrheás, aknés bőrre, pigment rendellenességekre és az öregedő bőr kezelésére használható.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>


HYALURONSAV (INCI:HYALURONIC ACID/SODIUM HYALURONATE)
A hyaluronsav a kötőszövet kocsonyás, rugalmas alapállományának építőköve, az egyik legjobb és leghatékonyabb hidratáló és ráncfeltöltő összetevő a modern kozmetológiában. Az ember szervezetében is jelen lévő komponensnek nincs toxikus hatása, nem vált ki érzékenységet vagy irritációt. Nedvességmegkötő képességének köszönhetően természetes filmréteget képez, amely szerepet játszik a bőr védelmi rendszerének felépítésében a kiszáradás, a baktériumok és a vegyi anyagok káros hatásaival szemben. Lassítja az öregedést, a ráncok kialakulását. Felszíni és mélyrétegi vízhiányos, korpás seborrheás, öregedő, gyulladásra hajlamos bőr kezeléséhez használható.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>


LAKTOBIONIK SAV (INCI: LAKTOBIONIC ACID)
Alapvetően két fő alkotóeleme van, a tejcukor és a glükóz-sav. A tejcukor a bőr kollagén szintéziséért felel, a glükóz-sav pedig segíti a bőr helyreállító mechanizmusait. A laktobionik sav megelőzi a bőr kiszáradását, emellett nagyon erős antioxidáns hatású, fontos szerepet játszik a fiatalság megőrzésében.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>


LINOLSAV (INCI: LONILEIC ACID)
Linolsav vagy más néven Omega-6 zsírsav, ami egy telítetlen zsírsav. Támogatja a bőr védekező funkcióit, puhítja a bőrt, gyulladáscsökkenő és szabad gyök fogó antioxidánsokat is tartalmaz. Faggyútermelést szabályozó hatása miatt zsíros bőrre kiváló hatóanyag. Nem tömíti el a pórusokat.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>


MANDULASAV (INCI: MANDELIC ACID)
Egy alfa-hidroxi sav (AHA), mely megtalálható a keserű mandulában, a meggy és az őszibarack magjában. Előnye, hogy egyenletesen szívódik fel a hámrétegben. Antibakteriális és faggyútermelést szabályozó hatása miatt kifejezetten aknés, vagy arra hajlamos, zsíros, kombinált bőrre ajánlott.
Gyakori hámlasztó és hiperpigmentációt kezelő hatóanyag. Javítja a kollagén szintézisét a bőrben, növeli annak vízmegkötő képességét.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>


PALMITINSAV (INCI: PALMITIC ACID)
Zsírsav. A sztearinsav mellett a legtöbb zsiradékban megtalálható, glicerinnel alkotott észterei formájában. Bőrpuhító hatása van.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>


TEJSAV (INCI: LACTIC ACID)
Szerves sav, mely számos biokémiai folyamatban fontos szerepet játszik. Színtelen, szirup sűrűségű, savanykás szagú folyadék. A tejsav az α-hidroxisavakhoz (AHA-savakhoz) tartozó anyag, mely nagyobb dózisban (pH 3-4-es közeg) feloldja a szarulemezek közötti kötést, így hámoldó, bőrmegújító hatással rendelkezik. Kíméletesen hámlaszt, ugyanis az ép bőrt nem károsítja, csak az elszarusodott hámot oldja, emellett pórusösszehúzó és fertőtlenítő hatású. A tejsav a savköpeny részeként a bőrfelszín kémhatásáért is felelős, így fontos szerepet játszik bőrfelszíni baktériumok szabályozásában.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>


SZALICILSAV (INCI: SALICYLIC ACID)
Belsőleg alkalmazva láz- és fájdalomcsillapító hatású, így származékait a gyógyászatban is alkalmazzák. Bőrre gyakorolt hatásai: minden koncentrációban élősdi ellenes és fertőtlenítő, szárító, összehúzó, verejtékcsökkentő, szagtalanító. Koncentrációtól függően: 0,5-1%-ig hámképző, gyulladásellenes, 1-4%-ban gyenge hámoldó, korpázó hámlást okoz, 4-10%-ban erős hámoldó, lemezes hámlást okoz és gyulladáskeltő, 10% felett roncsoló és gyulladáskeltő hatású. Zsírban oldódó hatása miatt könnyen bejut a bőr mélyebb rétegeibe. Tartós használata esetén a lipidrétegben felhalmozódik, ezért hatása egyre erősödik.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>