Van különbség? Ha igen, mi?

Sokan nem tudják melyik kifejezést mire használjuk, de sokszor nem is egyértelmű. Mi most szeretnénk tiszta vizet tenni a pohárba és azt is elmondjuk melyik eljárást mire használhatod leghatékonyabban.

Peeling

A „peel” angolszász szó jelentése hámozni, meghámozni, eltávolítani a felesleges héjat valamilyen eszközzel vagy kézzel. Amikor krumplit pucolunk azt is a peel igével jelöljük, talán így a legkönnyebb megjegyezni. A kozmetikában ez azt jelenti, hogy valamilyen eszközzel/ anyaggal eltávolítjuk az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről. Vagy mechanikai vagy kémiai úton, persze a mechanikai a gyarkoribb. A bőr ezután sima lesz és élénkebb színt kap, könnyebben szívódnak fel a testápoló szerek hatóanyagai is. Peelingezni só-, cukor-, magőrlemény vagy szintetikus szemcsékkel lehet, melyek általában géles, olajos vagy krémes bázisban vannak. Arcra és testre is használhatunk peelinget, természetesen kifejezetten ide készült változatot. Léteznek enzimes peelingek is, amelyek pl papain enzimmel „oldják le” az elhalt részecskéket, így adva helyett a friss, új bőrfelületnek. Enzimes változattal általában az öregedő vagy az érzékeny bőrt érdemes kezelni, amelynek árthat a „csiszolás”, felsérthetik a dörzsölő részecskék.

Hámlasztás

A hámlasztás lehet felszíni és akkor hasonló hatást ér el, mint egy peeling, azaz eltávolítja az elhalt hámsejteket, de lehet mélyebb is, és itt jön az igazi különbség: a hámlasztás akár orvosi beavatkozás is lehet, ellenben a peelinggel, amit otthon is biztonsággal végezhetünk. Nyilván az otthoni vagy a kozmetikában használatos hámlasztók közt is van már különbség, de ezek csak púderszerű hámlást okozva újítják meg a bőrt, míg az orvosiak lemezes hámlást okozva teljesen „kicserélik” azt. Ezt az eljárást leginkább arcon alkalmazzák, azon kívül, hogy felkészíti a megújult bőrt a hatóanyagok befogadására, pigmentfoltokat és ráncokat is kezel, eltávolít.

Reméljük segítettünk tisztába tenni a kérdést, ha választanál egy jó peelinget…