Pattanás, szolárium, napozás és társai

Gyakran merül fel a kérdés a pattanásos, mitesszeres bőrűek körében, hogy vajon a nap „pattanásokat leszárító hatása” csak városi legenda vagy valóság. Erre szeretnénk most választ adni, alaposan áttekintve az érveket és ellenérveket.

Érvek a napozás mellett:

  • A nap és persze a szolárium sugarai is tartalmaznak ultraibolya sugarakat, bár hullámhosszuk különbözik, abban azonban hasonlítanak, hogy ezeknek a sugaraknak van némi gyulladáscsökkentő hatásuk rövid távon (2-3 hét)!
  • Tudósok azt is megfigyelték, hogy a pattanásokat okozó baktériumokat főleg a kék fény pusztítja el.
  • Nem elhanyagolható optikai csalódás az sem, hogy a barnább bőrön kevésbé feltűnőek a piros, gyulladásos foltok, mint fehéren.

Ellenérvek:

  • Az ultraibolya sugarak hosszú távon komedóképző hatással bírnak!
  • A kedvező kék fény bejutásával egyidejűleg számos más sugárzás is éri a bőrt, ez pedig a korai öregedéshez, pigmentfoltok kialakulásához vezethet, végső esetben pedig a daganatokért is felelőssé tehető!
  • A pattanás okozta bőrfelszíni sérülések (pl. tisztítás után vagy kifakadt komedók esetén) a sérült bőrt kifejezetten irritálja az erős sugárzás és ez is kedvez a későbbi foltok kialakulásának!

Vonjunk mérleget!

Kedvező hatások észlelhetők, de főként rövid távon, míg a kedvezőtlen hatások összességében 2-3 hónap után válnak érzékelhetővé. Emiatt a bőrgyógyászok manapság nem, vagy csak nagyon mértékletesen ajánlják a pattanásos bőr napoztatását.

A kedvező és kedvezőtlen hatások aránya

A kedvező hatások tehát léteznek, de inkább rövid távon észlelhetők (4-6 hét), míg hosszabb távon (2-3 hónap után) már inkább a kedvezőtlenek. Emiatt a bőrgyógyászok manapság nem szokták ajánlani a napozást és a szoláriumot a pattanások kezelésére. Erre inkább külső-belső gyógymódokat, kozmetikai kezeléseket és – ha már fényről van szó- speciális fényterápiát ajánlanak.

Ha sokat tartózkodsz a szabadban, használj fényvédőt, így megvédheted bőrödet a káros sugaraktól: