Ne engedd, hogy kirepedezzen a bőröd!

A téli hónapokban bőrünk kirepedezhet, tapintása száraz, érdes lehet, főként a kényes területeken. A könyök, vagy a térd például hajlamos arra, hogy úgy viselkedjen, mint az elefánt bőre, vagyis megvastagszik, így védekezve a hideg és száraz idő ellen. Vannak olyan testrészek, amelyek egyébként is hajlamosabbak a kiszáradásra, ezért ilyenkor extra hidratálást igényelnek. Lássuk most szép sorban, hogy melyek ezek:

Könyök

Annak érdekében, hogy könyökünk megőrizze simaságát, kenjük be vastagon hidratáló krémmel és ezt lehetőleg ismételjük meg naponta többször. Bőrgyógyászok szerint egy ureával, szalicilsavval, vagy alfa-hidroxi-savval ellátott krém csodákra képes.

  • Urea: Kiváló hidratáló összetevő, mely természetesen is jelen van a bőrben. Hiányától bőrünk kiszárad.
  • Szalicilsav: Felgyorsítja az epidermishámlását, így a faggyúmirigyek nem tömődnek el, és gyorsabban képződik új bőr.
  • Alfa-hidroxi-sav: Javítja a bőr nedvességmegtartó képességét, gyorsítja a hámlási, ezáltal a regenerálódási folyamatokat.

A berepedezett, hámló, száraz könyökre remek gyógyír lehet, ha hetente legalább egyszer leradírozzuk, így eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket és a bőr könnyebben regenerálódik. Amennyiben ezen a területen nagyon érzékeny a bőrünk, radír helyett, válasszunk természetes hámlasztó hatású enzimes peelinget.

Tipp:

Láb

A lábakkal ugyanez a helyzet, megköveteli a rendszeres radírozást, ehhez használj testradírt, majd kend be lábaid gazdagon tápláló testápolóval, vagy shea vajjal. És még egy fontos dolog, télen se feledkezz meg a pedikűrözésről!

Tipp:

Kéz

A kezünk az a kritikus pont, ahol a hidratálók legkevésbé tudják kifejteni hatásukat. Ennek oka a rendszeres kézmosás, amivel lemossuk magunkról a krémet. Minden esetre próbáljunk többször hidratálni A- és C-vitamint, valamint glikolsavat tartalmazó termékekkel. Szerencsés lehet, ha este, lefekvés előtt kenjük be a kezünket és a lábunkat, hiszen a krém ilyenkor tölt legtöbb időt bőrünkön. Kézmosáshoz használjunk kímélő szappant, mosogatásnál pedig viseljünk gumikesztyűt, mert a forró víz is nagymértékben rontja bőrünk állapotát.

Ajkak

Próbáljuk megtartani ajkaink hidratáltságát, már amennyire lehetséges, hiszen egy kiszáradt, cserepes ajak a legkevésbé sem mondható szexinek. Hogyan tedd?

Kerüld a szárító hatású anyagokat, mint az alkohol, kámfor és citrus.

Az elhalt bőr maradványait távolítsd el puha sörtéjű fogkefével, majd készíts mézes pakolást! (A méz jól ismert hidratáló hatásáról.) Mindig használ ajakápoló balzsamot, próbáld ki isteni illatú, gyümölcsös termékeinket:

Tipp: