PIGMENTFOLTOK VS. NAPSUGARAK – A NAGY ELLENFELEK

A Napból származó erős és könyörtelen ultraibolya sugarak (UV sugarak) sokféle folyamatot indítanak el szervezetünkben, számos előnyös hatás mellett sajnos előnytelenekkel is nehezítik bőrünk egészségének megóvását. Mivel a beérkező sugárzás hatására a pigmentsejtek összetömörülnek és a bőr felszínére törnek, ezért könnyedén alakulhatnak ki szeplők vagy pigmentfoltok. Ezek száma az évek előrehaladtával csak sokasodik, sőt a bőr (korai) öregedési folyamatai is intenzívebbé válnak. Ilyenkor arcunk és dekoltázsunk bőre megvastagodik, veszít rugalmasságából, víztartalmából, majd egyre mélyebb ráncok jelennek meg rajta.

A bőrünket érő sugarak kétfélék lehetnek hullámhosszuk szerint: UVA és UVB

A közepes tartományú UVB sugarak okozzák a napégést és a rosszindulatú daganatok kialakulásáért is ők felelnek. Az UVA sugarak tehetők felelőssé a bőr korai öregedéséért és a pigmentfoltokért is, mivel mélyebbre hatolnak és az általuk okozott károsodás nem vagy csak részben fordítható vissza.

Így aztán érdemes elkerülni az intenzív napfürdőzést, közben pedig fényvédő készítményeket használni, mégpedig olyanokat, melyek az UVA és az UVB sugarak ellen is hatásosak és a bőr típusának megfelelő faktorszámmal bírnak. A faktorszámokról már korábban írtunk, amit itt elolvashatsz!

Elmúlhatnak valaha a pigmentfoltok?

Bőrünk kiváló memóriájának hála, nagyon sokáig emlékszik arra, mi történt napozás során, így a fennálló probléma időről-időre (főleg azonos körülmények között) előjöhet. Nem segítenek ezen a hormonális változások, a fogamzásgátló tabletták és a nem megfelelően megválasztott kozmetikumok sem.

Tenni azonban lehet és kell is a pigmentfoltok ellen!

Különböző módszerekkel lehet őket halványítani: hámlasztás, villanófényes fotorejuvenációs kezelés (IPL), bőrszínhalványító krémek, lézeres beavatkozás. Ezek többségét ismételni kell, mivel csak hosszú távon hoznak megfelelő eredményt.

A fent említettek közül a hámlasztás vált napjaink legnépszerűbb és részben otthon is végezhető módszerévé. Érdemes ennek ellenére vigyázni vele, hiszen az elvékonyított bőr még könnyebben ég meg, így a pigmentfoltok kialakulásának is megsokszorozódik a valószínűsége. Amennyiben a hámlasztás mellett döntünk, választásunk essen inkább a téli időszakra, de természetesen ekkor sem mellőzhetjük a fényvédő kozmetikumok használatát!

Ha a hétköznapokon kendőzni szeretnénk meglévő foltjainkat, használjunk könnyű, folyékony alapozót és a sötétebb területeket pedig korrektorral neutralizáljuk. A porpúder nem megoldás, mivel még inkább kiemeli a bőr egységes felszínétől eltérő részeket.

Lehetek barna még valaha, ha pigmentfoltjaim vannak?

Igen, de megoldást szinte csak az önbarnító kezelések (festékporlasztós berendezések) vagy az önbarnító krémek jelentenek, mivel sem a szolárium, sem a nap hatása nem egyeztethető össze a pigmentfoltos bőr igényeivel!

Kedvenceink:

Az indiai tömjénfa (Boswellia Serrata) kiváló nyugtató hatásáról ismert. Képes blokkolni az irritációkért és fertőzésekért felelős 5-lipoxygenase enzimet, így csökkenti a fájdalmat, a viszketést és a bőrpírt. A hyaluronsav fenntartja a bőr hidratáltságát és védi a bőrt a rugalmasság elvesztésétől. A shea vaj természetes UV szűrő, véd a környezet káros hatásaival szemben, emellett erősíti és táplálja a bőrt.

Egyedülálló, innovatív bőrfehérítő készítmény a legújabb és leghatékonyabb összetevőkkel. Jelentősen csökkenti a bőrszín egyenetlenségeket, a hiperpigmentációt, a nap-, az akné-, a bőrsérülések- és a kor által okozott pigmentfoltokat, valamint egységesíti a bőr tónusát.