Miért ne vegyél használt sminket vagy krémet?

Sokan árusítanak a neten „alig használt” sminkszereket, kencéket. Divat lett ezeket adni-venni és sokan élnek is a lehetőséggel. Mi most egy kicsit ez ellen kampányolnánk, mert szerintünk ez nem jó ötlet, azt is megmondjuk miért:

  • Egy krém/testápoló/tusfürdő csomagon található lejárati ideje arra vonatkozik, meddig áll el bontatlanul, azt viszont kevesen jegyzik meg, mikor bontották ki!
  • Van egy úgynevezett PAO kód az EU-s termékeken (egyre többön), mely a „period after opening”-et azaz a felbontás utáni eltarthatóságot jelzi, ezzel már könnyebben tájékozódhatsz, de ennek ellenére sem fogod tudni, hogy a kozmetikumot az előző tulajdonosa milyen környezeti hatásoknak tette ki!
  • Ha valaki nyitva hagyta a kencét, hogy baktériumok lepjék el, vagy belenyúlt koszos kézzel, erős napsütésben tárolta, stb., akkor csupa káros dolgot kensz magadra!
  • Smink esetében a rúzs a legnagyobb galiba, mert a szájhoz érintve rengeteg bacit vesz át, ennél már csak a szempillaspirál veszélyesebb, gondolj csak a kötőhártya-gyulladásra!
  • A használt kozmetikumok ára nem mindig alacsonyabb az újakénál, nézz körül a neten, hasonlítsd össze az árakat és az űrtartalmakat és biztosan talász majd minőségi, de kedvező árú termékeket is!
  • Ami másnak bevált, az nem biztos, hogy neked is beválik…minden bőr különböző, mielőtt valaki ajánlására megveszel valamit, inkább próbáld ki magad a terméket, hogy kizárhasd az allergiás reakciókat vagy éppen a hatástalanságot!
  • Ha kis adagot vennél és ezért választanád a használt változatot, nézz körül inkább a mini termékek között vagy keress termékmintákat, esetleg teszteld a krémeket kozmetikusodnál, majd tőle rendeld meg a bontatlan változatot!

Ha mindenáron csereberélni szeretnél, szervezz a barátnőiddel garázsvásárt és olyan termékeket adjatok át egymásnak, melyek flakonja zárt, így senki sem nyúlhatott bele, illetve tisztában vagytok egymás egészségi állapotával (tusfürdő, sampon, parfüm, stb)

farmona-stamp