ÁLDÁS VAGY ÁTOK?

Szerintem aranyló szexepil, mások szerint átok. Megoszlanak a vélemények – és ahogy az lenni szokott – mi nők mindent megteszünk érte, hogy eltűntessük, vagy éppen előcsalogassuk őket. Erre számos jó kis módszer létezik, szerencsére modernebbek, mint pár évszázaddal vagy évtizeddel ezelőtt. Ezekről és magáról a szeplőről is beszélünk most!

Hogyan lesz valaki szeplős?

A legenyhébb és leggyakoribb festékzavar a bőrünkön az ephelis, közismertebb nevén a szeplő. A világosabb és érzékenyebb bőrűeken baba korban megjelenik, majd újra és újra előjön tavasszal vagy nyáron. Oka a bőrszint meghatározó melanin bőrtípustól függő túltermelése lehet, ami az ultraviola sugarak hatására csak fokozódik és persze a hajlam is öröklődik, tehát akinek fehér bőrű- vörös hajú anyukája van némi szeplővel, az aligha kerülheti el a pöttyöket.

Ha szeretnéd a szeplőket:

Ha egész évben szeplős vagy, akkor nincs más dolgod, mint élvezni őket. Használj aranyló pigmentekkel enyhén ellátott BB vagy CC krémet így még jobban kiemelheted pöttyeidet.

Ha csak tavasszal jönnek ki a foltocskák, akkor magas faktorszámú krémmel védekezve óvatosan napoztasd meg az arcod, ezzel biztosan előcsalogatod őket, közben pedig bőröd egészségét sem veszélyezteted. Télen pedig alacsony SPF-el rendelkező nappali krémmel menj ki a napsütéses napok egyikén, hogy elérd a kívánt eredményt!

Ha küzdesz ellenük:

A szeplők – ahogy a májfoltok – nem káros jelenségek. Valakit zavarnak a megjelenésében, de kellemetlen egészségügyi kockázatot és károsodást önmagukban nem jelentenek. Azt azonban fontos tudni, hogy érzékeny bőrre utalnak, melyet óvni kell!

Az első és legalapvetőbb kendőzési módszer a smink! Használj a bőrtónusodnak megfelelő mattító alapozót, ugyanakkor ügyelj arra, hogy ne szárítsa ki érzékeny bőrödet a zsírosodást gátló formula. Fontos a matt hatás, hiszen a magas fényű vagy selymesen csillogó kencék még jobban kiemelik az arany pöttyök ragyogását!

A napozás és a szoláriumozás helyett válasszuk az árnyékot és az 50-es napvédő krémeket, így biztosan nem kell megküzdenünk a foltocskákkal!

Halványíthatod őket krémekkel is, a bőrszínt kiegyenlítő szérumok nagyon népszerűek manapság, és jóval többet is tudnak, mint az ötven évvel ezelőtt használt citromleves paszták! Halványítanak, közben pedig megőrzik a bőr egészségét és nem is vékonyítják el túlságosan.

Régen higannyal és ismeretlen eredetű savakkal próbálták leégetni a foltokat, ma már szerencsére számos biztonságos halványító gyümölcs- és egyéb, ellenőrzött savas lehetőség áll rendelkezésre hámlasztásokhoz. Ezek szerencsére nem csak a szeplőket, de az egyéb pigment- és májfoltokat is koptatják, megszüntetni viszont nem tudják őket!

Lézerrel is „nekimehetünk” a szeplőknek, az Alexandrit lézer fénye például speciálisan a melaninban és nem a hemoglobinban nyelődik el. Ezzel a technológiával a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, és innen távolítják el a felesleges festéket.

Szérum a pöttyök ellen: