Lipidek, avagy bőröd őrei

Biztosan sokszor hallottad már, hogy a lipidek őrzik és óvják bőrödet, de ideje tisztába tenni, hogy kik ők és mit tesznek. Ha kíváncsi vagy, most mindent megtudhatsz róluk.

Mik azok a lipidek?

A lipidek a bőr felső rétegében található szerves vegyületek, melyeknek víztaszító és vízvisszatartó tulajdonságuk van. Glicerinből és zsírsavakból álló apoláris makromolekulák. Apolárisak, ezért víztaszítókban és zsíroldószerekben jól oldódnak.

Mi a feladatuk?

Óvják a bőr szerkezetét a vízvesztéstől, valamint a külső behatások általi sérülésektől. Védenek a nap, a szél, a hideg és meleg, valamint számos kémiai behatás ellen is. Hatékonyságuk azonban véges,ha a lipidréteg sérül, a védelem részlegesen megszűnik.

Mivel támogathatod a lipideket?

Ha száraz a bőröd, ideje megállapítanod kozmetikus szakember segítségével, hogy víz- vagy zsírhiányos. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, hogy zsírok hiányoznak, úgy valószínűleg a lipidréteged visszapótlására lesz szükség. Ezt leginkább olyan termékekkel teheted, amelyek bőrrokon anyagok és hosszú távon könnyen beépülnek. Ilyen például a shea vaj, az urea, a makadámia olaj, az argán olaj és a növényi glicerinek is.