Létezik normál bőr?

Nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy normál bőre van, ráadásul nekik is folyamatosan változik. Ennek az oka részben testünk hormonális változásaiban keresendő, de hatással van a bőrünkre az is, hogy éppen milyen ételt fogyasztunk, illetve az évszakok váltakozása. A fokozott hormontermelődés hatására a bőr tisztátalanná válhat. A túl fűszeres ételek, olajos magvak, chips rendszeres fogyasztása bőrkiütéseket okozhat, ráadásul a bőr olajosabbá, fénylőbbé válhat. Nyáron a fokozott izzadás következtében lesz olajosabb a bőr, míg a téli viszontagságos időjárás és a fűtés kiszárítja.

Milyen a normál bőr?

Leginkább a baba bőréhez lehetne hasonlítani, színe üde, tapintása selymes puha, megfelelően hidratált, pórusai zártak, szemmel nem vagy csak alig láthatók. Nincs bennük felgyülemlett faggyú és még csak ráncocskákat sem fedezhetünk fel rajta. Erre a bőrtípusra nem jellemző a pattanásosság, a mitesszerek is csak ritkán jelennek meg, azok is inkább csak a menstruációs ciklus idején, majd nyomtalanul el is múlnak. A bőr működése harmonikus.

Kell-e ápolni a normál bőrt?

Természetesen! Bár ez a bőrtípus igényli a legkevesebb törődést, semmilyen speciális ápolást nem igényel, mégse hanyagoljuk el!  Ha már ilyen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, akkor a hangsúlyt a bőrápolásban mindenképp ennek az ideális állapotnak a megőrzésére és a megelőzésre helyezzük!

Normál bőr otthoni ápolása

A normál bőrűek sokkal bátrabban válogathatnak a kozmetikumok közül. Nagyon fontos, hogy napi rutinná váljon a bőr megfelelő letisztítása, tonizálása és hidratálása. Nyáron és télen például síelés alkalmával elengedhetetlen a megfelelő fényvédő és egyben könnyű arcápoló krém használata. Ha ezt az alapszabályt betartjuk, máris nagyon sokat tettünk a bőrünk védelme érdekében. Fontos, hogy a bőrtípusnak megfelelő készítményeket válasszuk, mert ellenkező esetben hamarosan azt tapasztalhatjuk, hogy elveszítjük a bőrünk tisztaságát és szépségét, a bőrtípusunk eltolódik, megváltozik. Ez a folyamat visszafordíthatatlan.

Kozmetikai kezelések

Feltehetően ritkábban kell a kozmetikusunkat felkeresni normál bőr esetén, de indokolt lehet a rendszeres bőrtisztítás, hiszen a ki nem tisztított faggyú okozhatja a gyulladt pattanások kialakulását, a bőr pórusainak maradandó kitágulását. Hidratáló kezelésekkel fenntartható a bőr megfelelő hidratáltsága, egy bizonyos életkorban pedig már érdemes megelőzés céljából a ránctalanító kezeléseket is igénybe venni, fókuszálva az érzékenyebb területekre, szem- és száj környékére, valamint a nyak és a dekoltázs bőrére.

Minden bőrtípus más-más ápolást igényel, de ha odafigyelünk a bőrünk jelzéseire, kikérjük a kozmetikus szakember véleményét, akkor könnyen megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb kozmetikumokat és hosszú ideig élvezhetjük a normál bőr valamennyi előnyét.