AVAGY AZ ALAKFORMÁLÁS ALAPJAI

Sokféle módszer ismeretes alakunk formálása érdekében. Többhetes koplalás, vagy egészséges diéta melletti rendszeres testmozgás, akár az edzőtermek napi szinten való látogatása, esetleg valamilyen segédeszköz, vagy elektrostimuláló berendezés igénybevétele, akár egy csodaszer, vagy krém rendszeres használata, számos különböző út vezet a tökéletes alak eléréséhez.

A siker, illetve az eredmény, változó időintervallumok közé esik, mégis vannak olyan örökérvényű irányvonalak, tanácsok, melyek szem előtt kell, hogy legyenek testünk formálása érdekében.

Egészséges étrend

Mikor nem vagyunk alakunkkal megelégedve, akkor ennek többnyire a rendszertelen és egészségtelen étrend az oka, illetve a testmozgás hiánya. A súlyfelesleg nemcsak egészségünkre lehet adott esetben veszélyes, de rombolja énképünket, önértékelésünket, kialakítva egy spirált, amiből egy idő után már nagyon nehéz kiutat találni. Éppen ezért fontos, hogy mit, mikor és mennyit eszünk.

Az egészséges étrend alapelvei az alakformálás szempontjából:

  • Fogyasszunk energiadús ételeket és csökkentsük a kenyér, tésztafélék, burgonya, és édességek mennyiségét, fogyasszunk minél több gyümölcsöt!
  • Ne hagyjuk ki a reggelit, továbbá étkezzünk rendszeresen és naponta többször, de inkább kisebb mennyiségeket!
  • Lefekvés előtt két órával már ne fogyasszunk nehéz és zsíros ételeket, mert a szervezet csak nehezen tudja lebontani őket!
  • Fogyasszunk friss vagy cukrozatlan aszalt gyümölcsöket, dióféléket, mandulát!
  • Törekedjünk a megfelelő testsúly megőrzésére, amihez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás!
  • Igyunk sok vizet, friss gyümölcsleveket vagy teát, tehát gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről!
  • Elengedhetetlen a rostok biztosítása, tehát rostos ételek, zöldségek, saláták szerepe kiemelten fontos!

Rendszeres testmozgás

Az igazán hatékony alakformálás elképzelhetetlen rendszeres, heti több alkalmas testmozgás nélkül. Ez lehet rendszeres futás kinn a szabadban, vagy úszás az uszodában, akár erősítés és súlyzózás az edzőteremben.

A futás az egyik legelterjedtebb tömegsport, aminek – beleértve az alakformálást is – számos funkciója van. Levezethetjük a nap folyamán felgyülemlett stresszt, fejleszthetjük keringésünket, kalóriát égethetünk, javíthatjuk állóképességünket. Ennek a rendszeres mozgásnak az eredménye, hogy vonalaink formálódnak.

Lényeges, hogy több kalóriát égessünk el, mint amit a nap folyamán bevittünk. Erre tökéletesen alkalmas a futás, mivel 8-10 km/órás futással akár 600-800 kalóriát is elégethetünk. A rendszeres futással javul állóképességünk, ezáltal egyre többet és egyre intenzívebben tudunk majd futni, és egyre több feleslegtől tudunk megszabadulni. Jó hatással van az izmainkra, megnő a fizikai terhelhetőségünk és egészségi állapotunk is pozitív irányba fog fejlődni.

Az erősítés is ugyanolyan jó módszer az alakformálásra. Sokan éppen e célból keresik fel a lakhelyükhöz legközelebbi edzőtermet, hogy súlyzók és ellenállások segítségével ledolgozhassák úszógumijukat.

Erősítésnél is vannak olyan mozzanatok, melyeket célszerű követni:

  • Súly nélküli, vagy alig 1-2 kilós súlyok hosszas emelgetése helyett nagyobb súlyok emelgetése, azért, mert a kevesebb súly kevesebb stimulálást jelent az izmoknak!
  • Zsírból nem lesz izom! – Sokan úgy gondolják, hogy a zsírt izommá tudják alakítani a számtalan guggolással és felüléssel, pedig két teljesen más típusú szövetről van szó – először zsírbontás és utána lehet az izmot fejleszteni!
  • Előbb a komplex gyakorlatok, utána az izolálás – testrész formálásához a legrövidebb út azokon a gyakorlatokon van, mellyel egyszerre több izmot, izomcsoportot dolgoztatsz meg.

A bőr az alakformálási folyamat során roppant érzékenyen reagál. Ha esetleg valaki kevesebb folyadékot visz be a szervezetébe, vagy egyéb más kedvezőtlen hatásnak teszi ki, bőre veszíthet rugalmasságából, feszességéből. De akár a hirtelen jött fogyás következtében is a bőralja zsír és víztartalma hirtelen lecsökken és a felső réteg „lógó” marad.

Éppen ezért az egyik kedvencünk ennek megelőzésében a Bielenda cukorszemcsés testradírja, mely regenerálja bőrünket és visszaadja feszességét:

Bielenda Vegan Friendly cukorszemcsés testradírok