A pálmafák kincse

A kókusz szó, a portugál cocos kifejezésből származik, ami egyszerűen grimaszt jelent. Ezt a nevet a portugál felfedezők találták ki, akik a kókuszgolyó alakját egy majomfejhez hasonlították, nem is sejtve, hogy ez a kemény, labda formájú termés mennyi értékes anyagot rejteget magában.

Kókuszból készült szépítő finomságok

Kókuszvíz

A friss kókuszdió belsejében található folyadék. Természetes cukrot tartalmazó, rendkívül ízletes ital. A kókuszvízben jelentős a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége, tehát egy igazán tápláló nedűről beszélhetünk.

Amit biztosan nem tudtál a kókuszvízről: Képes késleltetni az öregedést, fiatalítja a bőrt, mindezt a kinetinnek köszönhetően, amely egy hatékony antioxidáns és a bőrsejtek kollagén és elasztin termelését segíti.

Kókusztej

A kókusztej, a dió reszelt húsából kinyert folyadék. Nagy mennyiségben tartalmaz közepesen hosszú zsírsavakat, melyeket a szervezet sokkal könnyebben emészt meg a többi zsírsavhoz képest, ezért akár diéta részét is képezheti. A laktózérzékenyek is előszeretettel fogyasztják.

Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet, megőrzi a bőr rugalmasságát és védi a környezet káros hatásaitól.

Kókuszzsír, kókuszolaj

A kettő között csupán szerkezetbeli különbség van, magas hőmérsékleten a kókuszzsír folyékonnyá válik és kókuszolaj lesz belőle. Szűz és szűrt formája ismert. A szűz kókuszolajat alacsony hőmérsékleten és vegyi anyagok bevonása nélkül vonják ki a friss kókuszdió húsából, úgynevezett hideg sajtolásos eljárással, így a gyümölcs összes pozitív tulajdonsága megőrződik. A szűrt változatát pedig magas hőmérsékleten, gőzöléssel nyerik a termés szárított húsából.

A kókuszzsírt a bőr egyik legfőbb táplálékaként is nevezhetjük. Magas antioxidáns tartalommal bír, így feszesebbé, puhábbá teszi a bőrt. Számos kozmetikum összetevője, de az organikus kókuszolajat hajvégápolóként is használhatjuk, mivel képes behatolni a haj mélyebb rétegeibe és természetes fényt ad a tincseknek.

Kókuszos kedvenceink: