Minden, amit tudni kell a híres desszertről

A világban bárhová utazunk, mindenhol ismerik és fogyasztják a fánkot, bár megnevezése nyelvenként eltérő, de előfordulhat, hogy még egy nemzeten belül is többféleképpen hívják. Nálunk például pampuska, hupponos, vagy krepli néven is ismert. Egy biztos, nincs olyan ember, aki ne szeretné a fánkot.

Eredete

Az első fánk története egy bécsi pékhez kapcsolódik. A legenda szerint, a pék felbosszantott felesége, akit a türelmetlen vevők kihoztak a sodrából, egy darab kelt tésztát hajított a vásárlók közé, de szerencsére a dobása célt tévesztett és a tészta egy forró olajjal teli edénybe esett. Így készült el az első darab, amit aztán nagy sikert aratott. Ekkor még kalács tésztából készült és aszalt gyümölcsökkel ízesítették, majd édes szirupba mártották. Amerikában ma is kedvelt a juharszirupos változat.

A fánk kezdetben gömbölyű, labda alakú volt, csak később találták fel a lyukas formát, erről ismét született egy történet, miszerint 1847. június 22-én Hanson Gregory kapitány hajója hatalmas viharba keveredett és a kormánykerék egyik küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit később tökéletesre sütöttek. Nagy szükség volt erre, hiszen előtte sokszor maradt nyers belül a tészta.

Nincsen farsang fánk nélkül!
Hogyan kapcsolódik a farsanghoz?

A farsangi időszak Vízkereszttől Húshagyókeddig tart, majd ezt követi a Hamvazószerda, amikor is kezdetét veszi a Húsvétig tartó nagyböjt. Régen az emberek nem bírták volna ki a nagyböjti koplalást, ezért a papok azt tanácsolták nekik, hogy fogyasszanak előtte minél több magas tápértékű ételt, erre szolgált a fánk, amely tökéletesen csillapította az éhségüket.

Végül jöjjön egy ínycsiklandozó fánk recept:

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárga
  • 10 dkg margarin
  • 2,5 dl tej

A tejet elkeverjük az élesztővel, a tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az olvasztott, langyos margarint összekeverjük, majd összedolgozzuk a liszttel, egy csipetnyi sóval és az élesztővel. A tésztát alaposan kidolgozzuk, meleg helyre tesszük addig, amíg nagyjából kétszeresére dagad. Ha megkelt, 1 cm vastagra kinyújtjuk, és kis korongokat szaggatunk belőle, majd forró olajban kisütjük.

Az elkészült fánkokat Ízesítsük barack lekvárral és máris kész a farsangi vendégváró. 🙂