FÉRFI BŐRÁPOLÁS

Ha megnézünk egy nő és egy férfi által használt fürdőszobát egyből szemet szúrhat a különféle kozmetikai-, arcápolási-, és testápolási termékek számának különbsége, azt hiszem meglepetést nem okozva, hogy melyik fél javára. Mindazonáltal senkit ne tévesszen meg ez a számbeli fölény a nők javára, a férfiak ugyanúgy foglalkoznak a bőrápolási teendőkkel. Az sosem árt, ha valakinek szép a bőre, annak minőségében a genetika, avagy külső körülmények is sokat nyomnak a latban, kenve, fújva, dörzsölve, pakolva, bizonyos termékek elősegíthetik bőrünk minőségének javítását, legyen az nő, vagy férfi.

Egy férfi napi rutinjának is éppoly része bőrének karbantartása, lehet nekik is száraz bőrük, vagy pattanásos az arcuk, esetleg érzékenyek lehetnek az erős napsugárzásra, és ilyenkor ők is megválogatják mit, hogyan, hova visznek fel bőrükre. Na, de akkor nézzük is ezt a – ha nem is napi, de időszakos rutint!

Bőr vs. bőr

A bőr, az bőr mondhatnánk, de vannak bizonyos különbségek a férfi és a női bőr szerkezetében, minőségében, és ezért ápolásában is. A férfiak bőre általában 20%-kal vastagabb, mint a nőké, illetve 15%-kal zsírosabbnak is mondható. Tágabb pórusok, magasabb kollagén tartalom jellemzi.

A férfi hormonoknak köszönhetően nagyobb mennyiségű verejtéket és zsírt választanak ki. Mindezek miatt könnyebben is szennyeződik a bőrük, ami ugyanúgy alapos ápolást igényel. A bőrfelszín magas lipidtartalma ugyanakkor vízmegtartó tulajdonsága miatt védi a hám víztartalmát, s csekély fényvédelmet is jelent.

Irigylésre adhat okot a nők részéről, hogy a férfiaknál kevesebb eséllyel alakul ki narancsbőr, ami kötőszövetük rácsos szerkezetéből fakad, stabilabb, feszesebb tartást biztosítva, éppen ezért a férfiaknál az öregedés jelei is jó 10 évvel később mutatkoznak, mint a nőknél.

Napi (időszakos) rutin

Bizonyos evolúciós különbségek következtében másodlagos nemi jellegként a férfiak jelentős része dús vagy kevésbé dús arcszőrzettel rendelkezik. Ha férfi bőrápolásra gondolunk, akkor egy borotvareklám ugrik be először, nem kis túlzással a borotválkozás a férfi bőrápolás kirakat-tevékenysége, a leginkább televízióban is reklámozott férfiak által használt kozmetikai termékcsoport egyike. Sokan szeretik a dús arcszőrzetet, mégis sok olyan munkahely van, ahol nem lehet úgy megjelenni, mintha előtte egy hónapot a vadonban töltött volna az illető, így igazi napi arcápolási tevékenységgé, rituálévá nőtte ki magát.

Sokan nem szeretnek borotválkozni, mert kipirosodik tőle a bőrük, pörsenések jelennek meg. Mások viszont szeretik a sima arcbőrük puhaságát, ha megfelelően kezelik bőrüket borotválkozás után.

 Íme, néhány jó tanács borotválkozáshoz:

  • ZUHANY UTÁN ÉS NE ELŐTTE! A meleg víz és a forró pára felpuhítja az arcbőrt, így utána sokkal könnyebben megy a borotválkozás és bőrirritáció is kisebb eséllyel fog fellépni!
  • NEDVES BŐRÖN! Célszerű a borotváló gélt vagy habot nedves arcra felvinni, mert így a bőr kevésbé fog kiszáradni!
  • MOZGÁS UTÁN! Egy reggeli kondizás, vagy sportolás előtti borotválkozás sok kellemetlenséggel járhat, ilyen leginkább a csípő vagy égető érzés! Ez abból fakad, hogy az izzadás irritálja a frissen borotvált arcbőrt. Tehát mindenképp célszerű sportolás után megejteni a borotválkozást.
  • MENETIRÁNY SZERINT! Sokan a szőr növekedésével ellentétes irányba borotválkoznak, pedig ez árt a bőrnek, és így a pörsenések kialakulásának is nagyobb az esélye!

Borotválkozás után krém vagy balzsam használata is elengedhetetlen, ha meg akarjuk óvni bőrünket az irritációtól:

Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor kiszárad a bőrünk, és folyton szúró, pattogzó érzést kelt minden egyes mozdulat, éppen ezért szükségszerű a hidratált bőr elérésében segédkező bőrtípustól függő hidratáló, regeneráló krémek használata akár napi szinten is. Például arckrémek esetében célszerű már az első ráncok kialakulása előtt elkezdeni használatukat, így akadályozva meg a szarkalábak és mimikai ráncok kialakulását.

Mivel szervezetünk eltérő módon viselkedik éjszaka és nappal, célszerű nappali és éjszakai krémeket is igénybe venni, melyek javítják a bőr tónusát. A nappali krémek elsősorban a bőr védelmét, míg az éjszakai krémek a bőr táplálását biztosítják.

Parfüm vagy kölni kiválasztásánál jó, ha az egyéniségüknek megfelelőt választanak – ne akarjanak túl erős illatot, vagy túl illatosat választani, mert disszonanciát okozhat és ebbe a csapdába nagyon sokan bele is esnek. Nyáron használjanak friss, könnyű kölni illatokat, az erősebbeket pedig inkább az esti bulira tartogassák.

Szintén fontos férfi testápolási kérdés a dezodorálás! A férfiak genetikai okok miatt jóval többet izzadnak, ezért különösen fontos – főleg nyáron – az izzadásgátlók használata, mégha oly fontos funkciója is van az izzadásnak! Kiválasztásánál inkább a tartósság legyen fontosabb, mint az illat!

A hormonális különbségekből fakadóan, tehát nagyobb mennyiségű verejték és zsír választódik ki a férfiak bőréből, éppen ezért nagyobb az esélye a különféle bőrhibák – pattanások, mitesszerek – kialakulásának, a pórusok pedig tágak és telítettek lesznek. A sima, egészséges bőr megköveteli, hogy hetente minimum 2-3 alkalommal sor kerüljön a bőrradírozásra, ami eltávolítja az elhalt hámsejteket, segít megelőzni a pattanások és mitesszerek kialakulását, illetve elősegíti a bőr megújulását.

Ajánljuk kedvenc bőrradírunkat, amit férfiak is bátran használhatnak és eltávolítja az elhalt hámsejteket, megszünteti a durva hámréteget:

AA BEAUTY BAR – 2IN1 APRÓSZEMCSÉS-ENZIMES PEELING