Egzotikus gyümölcsök a bőrápolásban II. rész

Így nyár vége felé közeledve a legforróbb napokon ki ne gondolna szeretettel egy nagy kosár egzotikus, lédús, hűs gyümölcsre? Persze nem csak desszertként vagy reggeliként, hanem a testápolás során is sok hasznát vehetjük ezeknek a mennyei eledeleknek. Egzotikus gyümölcsöket bemutató tippsorunkban második részében a kiwit, a pithayát és a datolyát vesszük górcső alá.

Datolya

A datolya igazi hazája Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Szudán, Szaúd-Arábia, Irán és Irak, a fa gyümölcsei a levelek alatti fürtökben nőnek, érnek. A gyümölcs tökéletes energiaforrásnak számít, s az egészségre gyakorolt jótékony hatására hamar felfigyeltek. A datolyában található magnézium, kálium, vas, kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor. Megtalálható benne az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin. Ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes.

Kiwi

Dél-Kína nemzeti gyümölcse. Az Actinidia a közép-kínai Sanhszi tartományban őshonos.Érdekes az elnevezése, ami az idők során változott is: eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt. Ezt új-zélandi meghonosítóitól kapta a 20. század elején (bár kezdetben rövid ideig kínai nevén emlegették: jangtao). Aztán a 20. század közepén marketingmegfontolásokból először melonette, majd 1959-ben kiwigyümölcs (angolul kiwifruit) névre keresztelték át. Némi A-, nagy mennyiségben B-, C- és K vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz. Antioxidáns tartalma révén segít megelőzni a bőr korai öregedését.

Pitaya

A mexikói pitaja (spanyolul: pitahaya), ritkábban használt nevein kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs, egyes oszlopkaktuszok termése. A pitaja nagyobb és gyakran finomabb is, mint a kaktuszfüge. Húsa fehér, vörös vagy lila; magja kisebb, kevésbé zavarja a gyümölcsevés élvezetét. Héja élvezhetetlen. Illata semleges, íze frissítő és finoman savanykás, egy kicsit az egresére emlékeztet. Extra magas a C-vitamin tartalma, remek antioxidánsként funkcionál, zsírtartalma szinte nulla, így a kozmetikumokhoz sem ad hozzá a kelleténél több zsírt.

 

Kiwis tipp: