Egzotikus gyümölcsök a bőrápolásban I. rész

Így nyár vége felé közeledve a legforróbb napokon ki ne gondolna szeretettel egy nagy kosár egzotikus, lédús, hűs gyümölcsre? Persze nem csak desszertként vagy reggeliként, hanem testápolás során is sok hasznát vehetjük ezeknek a mennyei eledeleknek. Egzotikus gyümölcsöket bemutató tippsorunkban először a karambolát, a rambutánt és a licsit vesszük górcső alá.

Karambola

A csillaggyümölcs vagy más néven karambola  rózsaszínű virágú fán terem, ami Dél-Kelet Ázsiából származik, őshonos Sri Lanka (Ceylon) szigetén és Malajziában is. Népszerűsége ugyanakkor leginkább az Egyesült Államokból ered, itt termesztik a legtöbbet, elsősorban Florida déli részén és Hawaii szigetén. Az aranysárga csillagvirág ropogós, édes gyümölcs, aminek az íze hasonlít az ananász, az alma és a kivi keverékéhez. Nagy arányban tartalmaz olyan fitotápanyagokat, mint a galluszsav, epikatekin és querecetin, ezek mellett magas  az A és C-vitamin tartalma így segít a szabad gyökök hatástalanításában, hogy megóvjon a bőr korai öregedésétől.

Rambután

Indonézia egyik legnépszerűbb gyümölcse a rambután vagy más néven: hamis licsi. A licsi rokona, hosszú, puha tüskében végződő szemölcsök borítják. Magköpenye a Távol-Keleten nagyra becsült csemege nyersen és kompótként is. Szaponin tartalma bőrpuhító hatással bír, segíti a bőr regenerációját.

Licsi

A licsi Dél-Kínában több, mint ezer éve termesztett trópusi gyümölcs. A hámozott és kimagozott, cukorral megfőzött vagy eltett gyümölcsöt salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez használják. Kelet-Ázsiában zselét, jégkrémet és más édességeket is készítenek belőle. Kínában és Indiában aszalják, és utána teához eszegetik. Gazdag revitalizáló hatóanyagokban és magas ásványianyag-tartalma is meggyőző. Gyakran alkalmazzák karcsúsító szérumokban vagy érett, esetleg nap által károsított, megégett bőr regenerációs folyamatainak felgyorsítására.