– Weber Erika, a szakértő válaszol –

Számos tévhit él a fejekben a hámlasztással kapcsolatban, szeretnénk ezeket eloszlatni, tisztázni, hogy mindenki nyugodt szívvel ajánlhassa vendégeinek az általa leginkább hasznosnak tartott kezelést. Érdemes ezekről az eljárásokról minél többet olvasni és szakoktatóval konzultálni, mielőtt nekifogunk.

Kiknek érdemes hámlasztó kezelést ajánlani?

Mindenkinek, akinek…• egyenetlen a bőrfelülete• aknés (pattanásos) területeket szeretné simábbá, egészségesebbé tenni• a megjelenő ráncok problémát okoznak• egyenetlenül pigmentált a bőre• benőtt szőrtüszői vannak• öregségi foltjai jelentek meg

Milyen hámlasztási típusokat ismerünk?

Kémiai hámlasztás: Az egyik leggyakoribbhámlasztási módszer, melynek lényege, hogy kíméletes, ugyanakkor intenzíven ható savakkal újítjuk meg a bőr felületét. Klinikai formáját orvos, enyhébb változatát kozmetikus végzi.– AHA savak esetében a gyümölcssavak, tejsav, glikolsav végzik el a hámlasztást. Ezekkel a vízben oldódó savakkal a száraz vagy normál bőrt újíthatjuk meg.– BHA savakkal, mint például a zsírban oldódó szalicil sav, az aknés bőrt szépítjük.– TCA (triklorecetsav) – lemezes hámlást okoz, ezt kifejezetten komoly bőrproblémákkal rendelkezőknél alkalmazzák, szigorú orvosi felügyelet mellett.– Fenollal pedig kizárólag klinikai körülmények közt találkozhatunk, gyakran a rákosodást megelőző állapot javítására vagy mélyebb ráncok eltüntetésére alkalmazzák, de természetesen nyomot hagyó bőrproblémák ellen is hatásos.

Lézeres hámlasztás: A lézerfény hőjének segítségével megsértik a szöveteket, sokkolják a bőr immunrendszerét, melyre kollagén és elasztin termeléssel válaszol a szervezet. Így egyes specifikált területek is kezelhetők, míg a felület egyéb részei szabadon maradnak.

Mikrodermabrázió: Bőrmegújítás, az elhalt hámréteg eltávolításának a legegyszerűbb módja ez a mechanikai hámlasztás. Mivel bőrünk hámrétege cserélődik, folyamatosan megújul, de az életkor előrehaladtával ez a folyamat lelassul, a hámréteg megvastagodik. Bőrünk fakóvá válik, nehezebbé válik a bőrlégzés és a hatóanyagok felszívódása. Ezért érdemes mikrodermabrázióval folyamatosan „frissen tartani” a bőrt.

Milyen hatás érhető el hámlasztással?

A bőr ragyogóbb, egészségesebb és üdébb színű lesz. Könnyebben marad hidratált, puha. A bőrmegújító folyamatok felgyorsulnak, beindul a kollagén és a hyaluronsav képzés. Rugalmasabbá válnak a szövetek, feszesebbé a bőr.

Mik a veszélyei?

A bőr extrán fényérzékennyé válhat, foltok jelenhetnek meg rajta, így a hámlasztást kizárólag ősztől tavaszig végezzünk! Nagyon fontos a kellő higiénia is, hiszen a kezelt terület könnyedén felülfertőződhet. Aki keloidképzésre hajlamos, annál előfordulhatnak mellékhatások, éppen ezért is nagyon fontos a megfelelő szakkonzultáció a kezelést megelőzően.